Entinen FBI-pomo syytti Trumpia valehtelusta, uskoi potkujensa syyksi Venäjä-tutkinnan

James Comey vastaili senaatin tiedustelukomitean jäsenten kysymyksiin yli kaksi ja puoli tuntia.

James Comey Kuva: Saul Loeb / AFP

Sain potkut FBI:n Venäjä-tutkinnan vuoksi, arveli liittovaltion poliisi FBI:n entinen johtaja James Comey senaatin tiedustelukomitean kuulustelussa. Hän uskoi, että Trump halusi muuttaa tapaa, jolla hän johti Venäjä-tutkintaa.

– Se asetti hänelle paineita jollakin tapaa, se ärsytti häntä jotenkin, Comey arvioi.

Comeyn mukaan ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Venäjä olisi sekaantunut presidentinvaalikampanjaan. Toisaalta hän ei usko, että Venäjä olisi manipuloinut vaalien ääntenlaskentaa.

Comeyn mukaan Trump ei suoraan pyytänyt häntä lopettamaan Venäjä-tutkintaa. Trump kuitenkin esitti hänelle toiveen, että FBI lopettaisi tutkinnan Trumpin entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin osalta.

– Pidin sitä ohjeena, Comey totesi.

"Se oli hyvin häiritsevää"

Hän sanoi olleensa liian hämmästynyt Trumpin toiveesta, että olisi voinut välittömästi torjua sen. Hän ei halunnut suoraan syyttää Trumpia rikostutkinnan estämisestä.

– Ei ole minun asiani sanoa, oliko presidentin kanssa käymäni keskustelu häneltä yritys estää rikostutkintaa. Minusta se oli hyvin häiritsevää, hyvin huolestuttavaa, Comey sanoi senaatin tiedustelukomitean kuulustelussa.

Comey uskoi, että Trump voisi valehdella

Comey piti muistiinpanoja Trumpin kanssa käymistään keskustelulista. Hän ehti keskustella Trumpin kanssa yhdeksän kertaa.

– Olin rehellisesti sanottuna huolissani siitä, että voisi valehdella tapaamisemme luonteesta. Siksi ajattelin, että oli tärkeää dokumentoida tapaaminen, Comey selitti.

Trump henkilönä, tapaamisten olosuhteet ja keskustelujen aiheet vaikuttivat siihen, että Comey päätti pitää kirjaa keskusteluistaan Trumpin kanssa, kertoi Comey. Hän kertoi, ettei ole tehnyt muistiinpanoja tapaamisistaan muiden presidenttien kanssa.

Comey myös syytti Trumpia valehtelusta. Trump selitti Comeyn potkuja alun perin sillä, ettei tällä olisi ollut FBI:n luottamusta ja sillä, että liittovaltion poliisin organisaatio olisi ollut sekasorron vallassa.

– Se on yksinkertaisesti valhetta, Comey sanoi.

Comey kertoi hämmentyneensä Trumpin eri selityksistä hänen erottamiselleen.

"Toivottavasti Trumpilla on nauhoja"

Trump erotti Comeyn tasan kuukausi sitten. Muutama päivä potkujen jälkeen Trump vihjasi, että hänellä olisi nauhoituksia keskusteluistaan Comeyn kanssa.

– Luoja, toivon, että nauhoituksia on olemassa, Comey puuskahti.

Hän viittasi mahdollisten nauhojen olemassaoloon useampaan kertaa tiedustelukomitean kuulemisen aikana ja sanoi toivovansa, että Trump julkaisee ne.

– Minulla ei ole mitään sitä vastaan.

Comeyn avoin kuuleminen kesti yli kaksi ja puoli tuntia. Senaatin tiedustelukomitea jatkaa Comeyn kuulemista suljettujen ovien takana.