1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ovensuukysely: Konservatiiveille ei enemmistöä Britannian vaaleissa

Nationalistipuolue UKIP olisi kyselyn mukaan jäämässä nollille.

Ulkomaat
Äänten laskentaa Glasgowssa, Skotlannissa 8. toukokuuta.
Äänten laskentaa Glasgowssa, Skotlannissa 8. toukokuuta.Robert Perry / EPA

Pääministerin Theresa Mayn konservatiivipuolue on menettämässä enemmistönsä brittiparlamentissa, vihjaa äänestyksen päätyttyä puoliltaöin Suomen aikaa julkaistu ovensuukysely.

Konservatiivit olisivat ovensuukyselyn mukaan saamassa alahuoneeseen 314 paikkaa, työväenpuolue 266 paikkaa, Skotlannin kansallispuolue 34, liberaalidemokraatit 14, ja UKIP 0 paikkaa.

Alahuoneeseen valitaan 650 edustajaa, joten yksinkertaisen enemmistön saavuttaminen vaatisi 325 paikkaa. BBC:n, Skyn ja ITV:n kyselyn tulokset julkistettiin puoliltaöin Suomen aikaa.

Katkera tappio Maylle

Ovensuukyselyn toteutuessa tulos olisi katkera tappio konservatiiveille. Kun pääministeri Theresa May ilmoitti huhtikuussa uusista vaaleista, konservatiivit johtivat mielipidetiedusteluissa työväenpuoluetta parillakymmenellä prosenttiyksiköllä. Mayn kompuroitua vaalien alla konservatiivien suosio syöksyi alaspäin.

May nosti kampanjansa keihäänkärjeksi Britannian eron EU:sta ja siihen kuuluvat neuvottelut, mutta äänestäjiä kiinnostivat lopulta myös perinteiset vaaliteemat kuten koulutus ja terveydenhuolto. Tämä toi ääniä työväenpuolueelle.

Ovensuukyselyt olivat kahden vuoden takaisissa brittivaaleissa epätarkkoja, vaikka ne yleensä ovatkin olleet melko luotettavia.

Enemmistöä vaikea saada

Jos tulos on ennustetun kaltainen, konservatiivien on hyvin vaikea saada kokoon toimintakykyistä hallitusta, sillä halukkaita hallituskumppaneita ei juuri ole. Konservatiivien toivoksi enemmistöhallituksen saamiseen jäisi lähinnä yhteistyö Pohjois-Irlannin pienten unionistipuolueiden kanssa.

Ovensuukyselyiden ennustamilla luvuilla myöskään työväenpuolue ei luultavasti kykenisi muodostamaan hallitusta, sillä sen johtaman hallituksen paikkamäärä ei riittäisi enemmistöön edes SNP:n ja liberaalidemokraattien avulla.

Ennustetulla tuloksella olisi hyvin mahdollista, että Britanniassa täytyisi järjestää uudet vaalit. Sekin olisi huono tilanne, sillä Britannian pitäisi mahdollisimman pian päästä aloittamaan brexit-neuvottelut EU:n kanssa.

Yle Uutiset seuraa tilannetta.

Lähde: Sky News, STT

Lue seuraavaksi