Hyppää sisältöön

Ylen kirjeenvaihtaja FBI-jupakasta: Valehtelua, uhkauksia ja voittoja

Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen arvioi, että FBI:n entinen johtaja näytti senaatin kuulemisessaan suunnan jatkotutkimuksille: Trumpin käsitys presidentin vallasta voi yltää laittomuuden puolelle. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey tapasivat Valkoisessa talossa tammikuussa 2017. Kuva: Rex / AOP

"Minä sanoin, sinä sanoit, sinä valehtelet, ketä uskon ja miksi uskoisin juuri sinua?"

Sanat ja miehet kävivät toisiaan vastaan myöhään iltaan saakka, mutta FBI:n entinen johtaja James Comey puhui Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean edessä valan velvoittamana, siis totta.  Jos häntä haluaa uskoa.  Enää edes vala ei vakuuta kaikkia.

Presidentti  Trumpin kuukausi sitten erottama FBI:n johtaja James Comey syytti presidenttiä valehtelusta, kun tämä oli väittänyt liittovaltion poliisin ajautuneen sekasortoon Comeyn hallintokaudella.

Kukaan muu ei ole näin väittänyt. Comey nauttii vahvaa luottamusta molemmissa puolueissa ja hän on palvellut useita presidenttejä.

Epäluulo nykyisen presidentin kanssa ei voisi olla syvempi. Railo repesi nopeasti. Vielä vuoden alussa Trump oli kuiskuttanut Comeyn korvaan tutuksi tulleessa kättelykuvassa, kuinka hän haluaa todella tehdä yhteistyötä Comeyn kanssa. FBI-johtajaa Trumpin käytös inhotti jo silloin. 

Presidentin sävy jyrkkeni heti, kun Trumpin suosikki, kansallinen turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn, joutui eroamaan Venäjä-kytköksiensä ja valehtelun takia.

Comey alkoi saada tulevalta ja myöhemmin virassa olevalta presidentiltä kahdenkeskisiä lounas- ja illalliskutsuja Trump Toweriin ja Valkoiseen taloon. Suorat puhelinlinjat soivat FBI:ssa tämän tästä.

Comey koki tilanteet uhkaavina. Kun tapaamisen aluksi presidentti kysyi, haluanko säilyttää työpaikkani, asetelma ei ollut kohdallaan, hän selitti.

Tiedustelukomiteassa Comeylta  kysyttiin, miksi hän ei paljastanut tapaamisten sävyä, jos ne olivat painostusta. Comey selitti olleensa niin järkyttynyt, että katsoi parhaaksi olla hiljaa. Olihan hän silloin vielä virassa.

Comey päätti heti ensimmäisen presidenttitapaamisensa jälkeen, 6. tammikuuta, kirjoittaa muistion illan kulusta. Niitä on kertynyt useita.

Hän tunsi tarvitsevansa taustatukea, sillä presidentti saattoi vääristella keskustelujen kulkua. Comeyn sanojen mukaan tällaista ei ollut tapahtunut koskaan aiemmin. 

Comey ei ole vieläkään aivan varma, miksi hän sai  potkut. Se liittyi jotenkin Venäjään, hän pyöritteli sanojaan.

Erotettunakin ex-FBI-johtaja oli silti tehnyt taitavan suunnitelman jatkoa varten. 

Ensiksi hän halusi alkulausuntonsa julkisuuteen (siirryt toiseen palveluun) vuorokautta ennen tiedustelukomitean tapaamista. Itse kuulemisessa hän ei edes toistanut lausuntoaan, säästääkseen aikaa kysymyksille. 

Yksi kysymyksistä koski medialle tehtyjä tietovuotoja, joista presidentti Trump on koko virkakautensa ajan ollut hermostunut.   

Comey astui tietoisesti vaaralliselle alueelle, kun hän paljasti itse olleensa tietovuotaja. Erottamisensa jälkeen kuukausi sitten hän oli välittänyt muistion sisällön presidenttitapaamisestaan medialle oikeusoppineen ystävänsä kautta. Samalla hän halusi nopeuttaa erityistutkijan nimittämistä.

Suunnitelma toimi – Robert Mueller kokoaa joukkojaan laajoin syyttäjän valtuuksin.  Alkuasetelma on selvittää, kuinka Venäjä pääsi sekaantumaan Yhdysvaltain vaaleihin viime vuonna.

Trumpin lakimies Marc Kasowitz julisti (siirryt toiseen palveluun)  FBIn entisen johtajan tietoisesti horjuttavan presidentin hallintoa, mutta riemuitsi, että presidentti on nyt epäilyistä vapaa. Tosin Comeyn lausunto koski vain hänen omaa virkakauttaan, eikä mahdollista nykyistä tilannetta.

James Comey sai tunnustusta rehdistä esiintymisestään. Hän tiesi kyllä, että tämä on ainakin hetken riemuvoitto presidentti Trumpille. Mutta taitavana juristina hän halusi näyttää jatkotutkinnalle suunnan: Trumpin käsitys presidentin vallasta voi yltää laittomuuden puolelle.  Kaikki neljä tutkintalinjaa pyytäävät nyt muistioita luettavakseen. 

Presidentti Trump on jälleen kerran ärsytetty äärimmilleen. Hänen taistelutahtonsa on huipussaan, hän haluaa voittaa kuten liike-elämässäkin.

Tapaamisissaan Comeyn kanssa Trump ei koskaan kysynyt, kuinka Venäjän sekaantuminen vaaleihin voidaan torjua. Hän oli huolissaan vain omasta asemastaan. Tämä asenne voi pitkällä aikavälillä kostautua.

Republikaaninen puolue on huolissaan valtakunnan asioiden hoidosta ja vaalilupauksien toteuttamisesta. Presidentin pitäisi saada nyt avointa tukea omiensa joukosta, mutta sitä ei enää juuri kuulu.

Tiedot valtakunnasta kertovat, että kansa on pudonnut juonesta jo aikoja sitten. Enää kolmannes amerikkalaisista tukee presidenttiä.

Päivitetty klo 16.47, linkkien toimivuuden korjaamiseksi

Juttua on korjattu 20.6. klo 11.52: artikkelissa ollut lause "Erottamisensa jälkeen kuukausi sitten hän oli välittänyt muistioita presidenttitapaamisistaan medialle lakimiehen kautta." on muutettu muotoon "Erottamisensa jälkeen kuukausi sitten hän oli välittänyt muistion sisällön presidenttitapaamisestaan medialle oikeusoppineen ystävänsä kautta."