1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Analyysi: Brittiäänestäjät järjestivät yllätyksen – pääministeri Theresa Mayn lähtölaskenta alkoi

Jäykistelevä pääministeri ei osannut puhutella kansalaisia, analysoi ulkomaantoimittaja Minna Pye.

Britannia
Theresa May lähdössä konservatiivipuolueen päämajasta Lontoossa perjantaina.
Theresa May lähdössä konservatiivipuolueen päämajasta Lontoossa perjantaina.Ben Stansall / AFP

Britannian pääministerin Theresa Mayn tavoitteena oli saada parlamenttivaaleista vahva mandaatti EU-eroneuvotteluihin. Britannian äänestäjät kuitenkin päättivät toisin, sillä Mayn konservatiivien asema on nyt heikompi kuin ennen vaaleja.

Kansakunnan tunnot tiivisti jo toukokuussa Brenda-niminen eläkeläinen Bristolista, joka yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa julisti sydämensä pohjasta: “Ei jälleen vaaleja!”. Vastahakoisesti uurnille raahattu kansakunta ei lopulta suostunut äänestämään niin kuin vallanpitäjät halusivat.

Parlamenttivaalien tulos on yllätys, vaikka pääministeri Mayn ongelmat näkyivät jo kampanjoinnin aikana. Vahvana pidetty pääministeri oli vaalikiertueella jäykkä eikä osannut kohdata kansalaisia luontevasti. Kun hänen oman vaalipiirinsä Maidenheadin tulos julkistettiin aamuyön tunteina, pääministeri näytti järkyttyneeltä ja kireältä. Hän korosti, että konservatiiveilla on yhä eniten paikkoja parlamentissa, joten puolueen velvollisuutena on muodostaa hallitus.

Pääministerin lausunto antaa ymmärtää, että konservatiivit yrittänevät muodostaa hallituksen todennäköisesti Pohjois-Irlannin Demokraattisen unionistipuolueen tuella. Vastineeksi tuesta he saanevat Pohjois-Irlantiin lisää teitä..

Mayn lähtölaskenta alkaa

Pääministeri Maylle vaalitulos tarkoittaa kuitenkin lähtölaskentaa. Nyt kysymys on, miten kauan hän enää istuu hallituksen johdossa.

Vaalien toinen yllätys oli työväenpuolue Labourin kiistellyn johtajan Jeremy Corbynin kyky nostaa puolueensa kannatus. Vasemmistolaista Corbynia pidettiin yleisesti puoluejohtajana, joka ei kykene viemään työväenpuoluetta vaalivoittoon.

Corbyn osoittautui kuitenkin tehokkaaksi kampanjoijaksi. Vaalikiertueellaan hän osasi ottaa yleisönsä ja poseerasi luontevasti nuorten kanssa valokuvissa.

Työväenpuolueen vasemmistolainen viesti, jossa vastustettiin konservatiivihallituksen leikkauksia ja yliopistojen lukukausimaksuja vetosi erityisesti nuoriin. Ja tällä kertaa nuoret lähtivät vaaliuurnille, sillä työväenpuolue onnistui lisäämään kansanedustajanpaikkojaan parlamentin alahuoneessa.

Skotit eivät halua enää itsenäisyysäänestyksiä

Yllätyksiä oli tarjolla myös Skotlannissa, jossa käytiin erilainen vaali kuin Englannin puolella. Skotlannissa karismaattisen Ruth Davidsonin johtamat konservatiivit menestyivät hyvin ja kansallispuolue SNP menetti paikkoja.

Tulos on tappio uutta itsenäisyyskansanäänestystä ajavalle SNP:lle. Skottiäänestäjillä ei kuitenkaan näytä olevan halua sellaisen järjestämiseen.

Pääministeri May korosti aamuyön puheessaan, että Britannia tarvitsee nyt ennen kaikkea vakautta. Sitä ei nyt ole luvassa, sillä vaalituloksen perusteella vakaan hallituksen muodostaminen on vaikeaa. Se on huono uutinen muulle Euroopalle. Brittipolitiikan ailahtelevaisuus heijastuu myös edessä oleviin EU-eroneuvotteluihin, joista jo alun perinkin on ennakoitu äärimmäisen vaikeita.

Brittiäänestäjät todistivat jälleen kerran, että he eivät toimi odotetulla tavalla. Uudessa poliittisessa ympäristössä ei kannata olla liian voitonvarma tai ylimielinen, sillä siitä äänestäjät eivät pidä.

Lue myös:

Jeremy Corbyn vaatii pääministeri Mayn eroa

Ovensuukysely: Konservatiiveille ei enemmistöä Britannian vaaleissa

Lue seuraavaksi