Lappilaisten suosimaa paikannussovellusta viedään nyt Ruotsiin

Rovaniemeläisen Mapitaren toimitusjohtaja Petri Särkisaari esittelee Lapin pelastuslaitoksen käyttämää sovellusta viikonloppuna ruotsalaisille.

Paikannus- ja navigointiteknologia
Mapitaren karttasovelluksen kuvakkeet kertovat, missä safariyritysten koiravaljakot ja moottorikelkkailuryhmät ovat menossa.
Mapitaren karttasovelluksen käyttöönottaneet safariyritykset näkevät myös toistensa kelkkailuryhmien ja koiravaljakoiden liikkeet reaaliajassa.Antti Mikkola / Yle

Rovaniemeläisyritys Mapitaren paikannussovelluksen kautta voi ladata kännykkäänsä kaikki Suomen tai Ruotsin kartat ja lähettää myös hätäviestin. Lapissa monet safariyritykset sekä Lapin pelastuslaitos ovat ottaneet sovelluksen käyttöönsä.

Nyt toimitusjohtaja Petri Särkisaari tähyää Ruotsin markkinoille. Hän esittelee sovellusta tänä viikonloppuna ruotsalaisille Nolia Springtime-messuilla Torniossa.

– Ruotsissa varmasti tömätään ensimmäisenä samaan ongelmaan kuin Suomessakin. Hyvin harva voi edes kuvitella, että puhelimeen ladataan kaikki tarkat tietoaineistot. Uskon, että Ruotsissakin käytetään aika paljon esimerkiksi merillä karttaplottereita ja muita pelkästään navigointiin tarkoitettuja laitteita. Alkuun voi olla vähän hämmentävä ajatus, että puhelin tai tabletti voi olla paras navigaattori.

Lapissa esimerkiksi Lapin Safarit on ottanut sovelluksen käyttöönsä. Vauhdikkaasti kasvavat matkailijamäärät tarkoittavat sitä, että apua esimerkiksi moottorikelkkasafareilla tarvitaan entistä useammin.

– Kartta-aineistot, vaikkapa Suomen ja Ruotsin kartat, voi ladata kerralla päätelaitteeseen, jonka jälkeen voi liikkua lentotilassa ja käyttää vain GPS-paikannusta hyväkseen. Internet-verkot eivät ole se kriittinen tekijä tässä ollenkaan, Särkisaari toteaa.

Särkisaaren ajatus on, että sovellus myös Ruotsissa täydentäisi viranomaisten omia paikannus- ja hälytysjärjestelmiä.