Hyppää sisältöön

Tulos varmistui: Britannian konservatiivit menettivät enemmistönsä parlamentissa – labour juhlii

Konservatiivipuolue saattaa kääntyä Pohjois-Irlannin unionistien puoleen saadakseen hallituksen muodostettua.

Työväenpuolueen kannattajat tuulettivat Paul Sweeneyn pääsyä parlamenttiin Glasgowssa, Skotlannissa torstaina. Kuva: Robert Perry / EPA

Britannian konservatiivipuolue menettää enemmistöasemansa parlamentissa. Vaikka ääntenlasku jatkuu edelleen, pääministeri Theresa Mayn konservatiivit eivät enää voi saada enemmistöä, eli vähintään 326 paikkaa.

Työväenpuolue, labour, on voittanut tähän mennessä jo 28 lisäpaikkaa ja sillä on varmistettuna 258 paikkaa.

Kun 15 paikkaa on vielä jakamatta, voidaan todeta, ettei mikään puolue saa Britannian parlamentin enemmistöä. Tämä ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluita.

Kolmanneksi suurin puolue, Skotlannin kansallispuolue SNP menettää kärsii suurtappion ja menettää noin 40 prosenttia paikoistaan. Sille jää noin 35 paikkaa.

Vaaleihin suurin toivein lähteneet liberaalidemokraatit saavat toistakymmentä paikkaa, mutta lisäpaikkoja  tulee vain puolenkymmentä.

Liberaalidemokraatit ovat jo ilmoittaneet, etteivät he aio pelastaa konservatiivien hallitusta.

Theresa Mayn avuksi saattaa tulla Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP, jolle povataan kymmentä parlamenttipaikkaa. DUP:n avulla konservatiivit voisivat muodostaa hallituksen, jonka parlamentaarinen tuki olisi kuitenkin melko hutera.

Vaalien suurin häviäjä on Britannian itsenäisuuspuolue Ukip, joka kannatti vahvasti EU-eroa. Sillä on ollut vain yksi parlamenttipaikka, mutta puolue sai viime vaaleissa yli 12 prosenttia äänistä. Nyt sen ääniosuus jää alle kahden prosentin.

Lähteet: Reuters