Kanivuokraamo helpottaa lapsen lemmikinkaipuuta – yhden lapsen yritys tuo toiselle lemmikin kesäksi

Simolaisella maatilalla hoksattiin, että kanivuokraamo voisi olla hyvän omantunnon ratkaisu kesäiseen lemmikinkaipuuseen ja samalla tarjota harjoitusta yritystoimintaan perheen omille lapsille.

lemmikkieläimet
Kaniemo ja kuusi poikasta ulkohäkissä
Laura Valta / Yle

Simolaisen Kuuselan perheen lapset ovat innokkaita ja osaavia kaninhoitajia. Pörröisten lemmikkien hoitamisella on kaiken söpöyden taustalla varsin opettava tarkoitus: kanitarhasta on määrä tulla sopivan pienimuotoista yritystoimintaa perheen lapsille.

Perheen esikoinen Eemeli Kuusela ei ole vielä täyttänyt 13 vuotta, mikä on 4H-yhdistyksen alaikäraja yrityksen perustamiselle, joten tänä kesänä kanitarhaa luotsaa äiti Taina Kuusela. Eemeli odottaa kuitenkin jo malttamattomana, että hän pääsee aloittelemaan yritystoimintaa.

– On meän ikäsiä lapsia, joilla ei ole kaneja, niin me vuokrataan niitä kesäksi. Sitten talvella voi palauttaa ne meille ja me ruokitaan niitä, Eemeli kuvailee kanitarhan toimintaa.

Eemelillä on jo selkeä käsitys siitä, mikä kaneissa ja niihin liittyvässä yritystoiminnassa on parasta.

– Mukava ammatti. Tai no, tavallaan ammatti. Ko ne on nuin pehmeitä ja joitaki kaneja voi pitää sylissä, noita pikkusia kaninpoikasia.

Ilona, Eemeli ja Martta Kuusela kanihäkin vieressä
Ilona, Eemeli ja Martta Kuusela ovat innokkaita kaninhoitajia.Laura Valta / Yle

Toive vuokraamisesta tuli lapsiperheiltä

Kuuseloilla asustaa tällä hetkellä 17 belgianjätti-rotuista kania. Niistä osa myydään uusiin koteihin tai vuokrataan.

– Kesä on ihanaa aikaa ja lapsille tulee monesti ajatus, että olisi ihana, kun olisi joku lemmikki. Lapsiperheiltä on tullut toiveita, että olisi kiva, jos kanin voisi ottaa kesäksi, ja sitten sen voi hyvällä omallatunnolla tuoda meille takaisin syksyllä, Taina Kuusela selvittää.

Suurikokoisia belgianjättejä kasvatetaan myös lihaksi, mutta Kuuselan kanitarhalla ne ovat olleet pelkästään paijattavina. Lasten lemmikkejä kun ei ole raskittu pataan pistää.

– Nämä ovat uteliaita ja ystävällisiä. Suuren kokonsa takia ne eivät ehkä ole sopivia lapsen sylilemmikeiksi, mutta toisaalta ne sopivat hyvin valjaissa talutettaviksi ja agilityyn, Kuusela kuvailee.

Lemmikkivuokrausta on muuallakin

Lemmikin vuokraaminen kesäksi ei ole aivan uusi eikä ainutlaatuinen juttu, mutta toistaiseksi eläimiä lainaavia tahoja on harvassa.

Meri-Lapissa niitä on nyt Kuuselan kanitarhan myötä kaksi. Torniossa sijaitseva kotieläinpiha Tara vuokraa kanien lisäksi myös muita eläimiä.

Kuuselan kanitarhalla pupujen myynti ja vuokraus ei ole vielä kunnolla päässyt alkuun, sillä poikaset eivät ole luovutusikäisiä. Riittävän vanhoja uusiin koteihin ne ovat juhannuksen jälkeen.