1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Upin ohjelmajohtaja: Työväenpuolue vei vaalit kampanjoimalla perinteisillä teemoilla

Varsinkin nuoret näyttävät siirtyneen työväenpuolueen taakse, sanoo ulkopoliittisen instituutin Juha Jokela.

Britannia
Ylen aamu-tv: Britannia vaalien jälkeen
Ylen aamu-tv: Britannia vaalien jälkeen

Britanniassa pääministeri Theresa Mayn konservatiivien pyrkimys kehystää parlamenttivaalit brexit-vaaleiksi oli yksi merkittävä syy puolueen tappioon, arvioi Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

– Vaalien suuri kysymys oli hänen puolueensa vahva asema parlamentissa ja sitä kautta vahva tuki neuvotteluilla, mutta parlamenttivaaleissa päätetään monesta muustakin asiasta, Jokela kommentoi aamu-tv:n haastattelussa.

Jokelan mukaan työväenpuolueen Jeremy Corbyn osasi iskeä tähän, sillä hänen kampanjansa painottui perinteisiin, kansallisissa vaaleissa päätettäviin asioihin, kuten talouteen, oikeudenmukaisuuteen ja sosiaalisiin kysymyksiin.

– Tämä selkeästi vetosi kansaan.

Jokela arvioi, että varsinkin nuoret näyttävät siirtyneen työväenpuolueen taakse, ja Corbyn onnistui puhuttamaan nuoria kampanjallaan hieman samaan tapaan kuin Bernie Sanders onnistui kampanjoidessaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta Yhdysvalloissa.

– Ennätysmäärä nuoria rekisteröityi äänestäjiksi, ja uusien äänestäjien joukko oli mukana äänestämässä tulosta, Jokela sanoi aamu-tv:ssä.

Brexit-politiikka keskusteluun

Jokelan mukaan yhdeksi Mayn tappioon vaikuttaneeksi syyksi on arvioitu hänen epäonnistumisensa kansan puhuttamisessa.

– Työväenpuolueen Corbyn, jota alkujaan pidettiin epäsuosittuna ja jolla oli vaikeuksia ottaa isoja joukkoja, saikin suitsutusta tilaisuuksistaan jotka vetivät ennätysmäärät yleisöä, Jokela kommentoi.

Jokelan mukaan vaalituloksen vaikutus brexit-neuvotteluihin riippuu paljon siitä, mikä uuden hallituksen tilanne Britanniassa tulee olemaan, ja jatkaako konservatiivit pääministeripuolueena kuten ennusteista voisi päätellä. Jokela ennustaa konservatiivisen puolueen sisälle keskustelua siitä, onko Mayn ajama brexit-politiikka se, jota edelleen tavoitellaan.

– May oli kääntynyt kovan brexit-linjan puolelle. Pehmeämmän eron kannalla olleiden asema voi puolueen sisällä nyt vahvistua, Jokela pohti.

Suomen entinen Lontoon-lähettiläs Jaakko Laajava kommentoi aamu-tv:ssä tulevan hallituksen asemaa heikoksi EU-erosta neuvoteltaessa. Hän arvioi vaalituloksessa näkyvän yleisen eurooppalaisen kehityksen, jossa äänestäjät ovat nyt liikkeellä.

– Äänestäjät eivät ollenkaan tottele, mitä poliittinen eliitti haluaa heidän tekevän, vaan tekevät omia päätöksiä, Laajava totesi.

*Lue myös *

Tulos varmistui: Britannian konservatiivit menettivät enemmistönsä parlamentissa – labour juhlii

Analyysi: Brittiäänestäjät järjestivät yllätyksen – pääministeri Theresa Mayn lähtölaskenta alkoi

Lue seuraavaksi