Klaus on Suomen nuorimpia juhlayrittäjiä – Lasten ilo on paras palkka

Nuorten perustamia yrityksiä nousee Muhoksella kuin sieniä sateella. Lastenjuhlia järjestävä Klaus-Fred Tamm on yksi heistä.

yrittäjyys
Klaus-Fred Tamm pikkusiskonsa kanssa
Klaus-Fred Tammin yritys järjestää lastenjuhlia. Emma Hinkula / Yle

MuhosHalu yrittää. Se on muhoslaisen Klaus-Fred Tammin mielestä tärkeintä yritystä perustaessa. Ja halua hänellä vaikuttaa olevan.

Tamm on vasta 15-vuotias, mutta hänellä on jo oma yritys. Kipinä yritystoimintaan lähti 4H-yhditysksen kautta, joka auttaa nuoria aloittamaan yritystoiminnan tuetusti.

– Minun yritykseni järjestää lastenjuhlia, esimerkiksi synttärijuhlia.

Klaus-Fred Tamm seisoo puistossa
Klaus-Fred Tamm toivoo pystyvänsä laajentamaan yritystoimintaansa tulevaisuudessa. Emma Hinkula / Yle

Tammin yritys tarjoaa juhliin muun muassa koristeet ja ohjelmaa. Kakut ja leivonnaiset Tamm hankkii yhteistyöyritykseltään, joka sekin on nuorten pyörittämä.

Tamm on kotoisin Virosta. Sieltä hän sai myös idean yritykseensä.

– Virossa on paljon samantyyppisiä yrityksiä. Suomessa ei ole sellaista, että saisi yhdeltä yrittäjältä kaikki koristeet ja että ne tulisivat itse vielä paikan päälle pitämään juhlia.

Harjoituksena siskon juhlat

Klausilla on ollut vasta yksi asiakas, hänen pikkusiskonsa. Hän järjesti niin sanotut harjoitussyntymäpäivät, jossa pääsi näyttämään taitonsa.

– Vedin itse lapsille leikkejä juhlissa. Lapset olivat sanoneet vanhemmilleen juhlien jälkeen, että siellä oli tosi kivoja leikkejä ja ohjelmaa.

Tammilla on itsellään neljä pikkusisarusta, joten juhlien järjestäminen ja lasten kanssa touhuilu on tullut hänelle sitä kautta tutuksi.

Parasta ovat iloiset asiakkaat ja hyvä palaute, jos saan hyvin tehtyä kaikki.

Klaus-Fred Tamm

Juhlien järjestämiseen menee helposti työpäivän verran aikaa. Koristelut täytyy hoitaa, kakut ja leivokset hakea ja olla seremoniamestarina. Ohjelma pitää tietenkin myös suunnitella kohdeyleisölle sopivaksi.

– Esimerkiksi kaikkia 10-vuotiaiden leikkejä ei voi toteuttaa vaikka 6-vuotiaan synttäreillä, Tamm summaa.

Yksi parhaista onnistumisen tunteistaan hänen yrittäjänurallaan liittyy synttäriohjelman järjestämiseen.

– Aina vähän jännittää, kun yritän selittää esimerkiksi leikkiä lapsille. Kun en ole oikeastaan esiintynyt missään. Suurin onnistumiseni on varmaan ollut se, että olen onnistunut kertomaan leikin selkeästi.

Klaus-Fred Tamm seisoo puistossa
Tammilla on neljä pienempää sisarusta, joten lasten kanssa touhuilu on hänelle tuttua hommaa.Emma Hinkula / Yle

Hienointa yrittäjyydessä Tammin mielestä ovatkin ihmiset, joiden kanssa hän pääsee työnsä kautta tekemisiin.

– Parasta ovat iloiset asiakkaat ja hyvä palaute, jos saan hyvin tehtyä kaikki. Tärkeää on myös saada lapset iloiseksi ja päivän paremmaksi, jos on ollut vaikka surullinen päivä.

Nuorten yrittäjyys kasvanut räjähdysmäisesti

Nuorten yrittäjien ominaispiirre on yhteisöllisyys, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien nuorten valiokunnan puheenjohtaja Eero Rönkkö.

– Kun me järjestämme tapahtumia, on niihin aina lähdössä ihmisiä mukaan. Niissä käy koko ajan uusia kasvoja.

Rönkön mielestä yhteisöllisyys on hyvästä. Etenkin siinä vaiheessa, kun yrityksen perustaminen on vasta ideointivaiheessa.

– Yritysideasta kannattaa jutella mahdollisimman monen ihmisen kanssa. Olen itse ainakin kokenut sen hyväksi tavaksi, kun saa muiden mielipiteitä ja ajatuksia liittyen omaan liiketoimintaan. Yleensä ihmiset ovat aika valmiita auttamaan ihan pyyteettömästi.

Toiveena olisi sellainen oma tila, jossa voisin järjestää juhlia

Klaus-Fred Tamm

Muhoksella on Tammin lisäksi aloittanut tänä keväänä kahdeksan uutta nuoren perustamaa yritystä.

4H-yhdistyksen vetämä, nuoria yrittäjiä tukeva toiminta on ollut käynnissä jo 10 vuotta. Uusien yrittäjien kasvu on tänä vuonna ollut 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan, Mirja Mertalan mukaan räjähdysmäinen.

– Viime vuonna toiminnassa oli mukana kolme ja se tieto varmaan on sitten liikkunut sitä kautta näille uusille yrittäjille. Meillä oli nyt keväällä koulutus, josta suurin osa yrityksistä lähti liikkeelle.

Jotkut nuorten yrityksistä ovat olleet toiminnassa jo pitkään. Mertala kertoo, että eräät nuoret ovat pyörittäneet Muhoksella kesäkahvilaa jo useamman vuoden ajan.

4H-yrittäjä paita
Tamm kävi 4H-hdistyksen kautta 10 päivää kestävän yrittäjäkoulutuksen. Emma Hinkula / Yle

4H-yhdistyksen avulla yritystoiminnan aloittaminen on nuorille turvallisempaa, kun on taho, jonka puoleen kääntyä tarvittaessa.

Toiveena oma juhlatila    

Tamm kertoo, ettei hän vielä ole kuitenkaan vielä tarvinnut apua, mutta hänen mielestään on hyvä, että sitä on tarjolla. Jatkossa siitä voi vielä olla apua, koska hänellä on halu jatkaa, sekä kehittää toimintaansa pitkään.

– Toiveena olisi sellainen oma tila, jossa voisin järjestää juhlia. Ei tarvitsisi mennä kenenkään kotiin, jos vanhemmat eivät vaikka halua pitää juhlia kotonaan. Siellä voisi myös säilyttää juhlatarvikkeita.

Jos asiakkaita riittää Muhoksella, on Tamm jo suunnitelut yritystoiminna laajentamista muun muassa Utajärvelle ja Ouluun. Työntekijöiden palkkaaminen on hänellä jo käynyt mielessä.

– Jos saan paljon asiakkaita, niin aluksi minun vanhempani voisivat auttaa. Ja jos tulee niin paljon hommaa, etten ehdi tse mukaan niin sitten voin palkata muitakin mukaan siihen toimintaan.

Korjattu Eero Rönkön titteli 12.6.2017 klo 09:05