Asukkaiden vastustama kilometrin ampumarata jäi ilman ympäristälupaa – Sako valittanee päätöksestä

Kielteistä päätöstä perustellaan muun muassa laukausten aiheuttamalla liian kovalla melulla.

Hausjärvi
Sakon logo RIihimäen tehtaalla
Timo Leponiemi / Yle

Sakon ampumarata jäi ilman ympäristölupaa Hausjärvellä. Ase- ja patruunatehdas Sako on suunnittelut kilometrin mittaista kivääriampumarataa Hausjärvelle. Kunnan ympäristölautakunta ei myöntänyt radalle lupaa.

Kielteistä päätöstä perustellaan muun muassa siksi, että radan aiheuttama melu ylittää osin raja-arvot. Lisäksi ampuradan ei katsota sopivan yhteen alueen virkityskäytön eikä yritystoiminnan kanssa.

Alueen asukkaat ja yrittäjät ovat vastustaneet Sakon suunnitelmia ja lupahakemukseen jätettiin useita muistututuksia.

Patruunatehdas valittanee

Sako haluaisi rakentaa ampuradan Hausjärvellä sijaitsevan patruunatehtaansa yhteyteen. Suunniteltu rata sijaitsisi Sakon omistamalla maalla ja paikalla on jo 100 metrin rata.

Sako Oy:n toimitusjohtaja Raimo Karjalainen sanoo, ettei ole vielä ehtinyt tutustua lautakunnan tekemään päätökseen. Valitus Hämeelinnan hallinto-oikeuteen on kuitenkin hyvin todennäköinen.

– Kyllä tässä täytyy oikeuksiaan puolustaa. Päätös valituksesta tehdään mahdollisimman pian, sanoo Karjalainen.

Kilometrin mittaisella uudella kivääriradalla on tarkoitus testata tarkkuuskivääreitä ja niissä käytettäviä patruunoita.

Radalle ammutaan kahdesta äänieristetystä suojarakennuksesta 25 metriä pitkän äänieristetyn kontin läpi. Radalla on tarkoitus ampua 250 000 laukausta vuodessa.