Jylinää Helsingin taivaalla: Finnairin A350 lentää harvinaisen läheltä yleisöä – Yle näyttää suorana klo 16

Eräs Kaivopuiston lentonäytöksen vetonauloista on Finnairin Airbus A350, aivan Helsinginniemen edustalla.

lentokoneet
Finnairin A350 XWB -lentokone.
Kaivopuiston lentonäytöksen juontaja, perämies Riika Kaipainen, ja Finnairin Airbus A350 -koneen lentäjä Aleksi Kuosmanen olivat perjantaina Ylen aamu-tv:n vieraina.

Matkustajalentokoneen perämies Riika Kaipainen on täpinöissään: Helsingin Kaivopuiston rannassa nähdään perjantai-iltana Finnairin A350-kone ensimmäistä kertaa yleisönäytöksen taivaalla.

– Lentäjät ovat harjoitelleet tulevaa esittelylentoa useita kertoja simulaattorissa. Sitä kelpaa katsella.

Kaipainen, joka juontaa Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestettävän näytöksen, on saanut elämässään toteutettua monta unelmaa. Jo kuusivuotiaana hän oli ilmoittanut aikovansa "lentotädiksi", ja aikuisena lentoemännyys ehti tulla tutuksi.

Veri kuitenkin veti ilmailuhenkistä naista ohjaamon puolelle, ja tie nykyiseen työhön liikennelentäjäksi eteni pienkoneella suoritetun lentolupakirjan ja Porin ilmailuopiston kautta.

– Liikennelentäjän päällimmäinen haaste ei ole vuorotyö ja aikaerot vaan koneen ja matkustajien turvallinen kuljettaminen. Tavallisen lennon rutiinit ovat selkärangassa, minkä vuoksi iso osa harjoittelusta koskeekin tilanteita, joissa jokin menee pieleen, Kaipainen kuvailee Ylen aamu-tv:ssä

Alan riskit eivät Riika Kaipaista hirvitä, sillä vapaa-aikakin kuluu lentäen – pienkoneiden puikoissa.

Juuri nyt ajatukset ovat kuitenkin illan näytöksessä. Juontaja pääsee seuraamaan, kun kollegat ohjaavat 65 metriä leveän Airbusin vain 500 metrin korkeudessa kaupungin yllä.

Suomi100-lentonäytöstä voi katsella Yle Areenassa kello 16 alkaen.