Jääkaappi on kesäaikaan kovilla – muista vesilasitesti ja kalat taakse!

Liian lämpimät jääkaapit ja ukkoskuurot lisäävät ruokahävikkiä.

Kuva: Lasse Laitinen / Yle

Lämmin kesäaika on hyvä hetki tarkistaa jääkaapin toiminta. Sisälämpötilan tulisi tavallisessa kodin jääkaapissa olla 4-6 plusastetta. Tavallisesti tilanne on kuitenkin kaukana tuosta, kertoo Motivan asiantuntija ja kotitalousopettaja Elina Ovaskainen.

– Väittäisin, että keskivertosuomalaisen jääkaapissa huidellaan lähempänä kymmentä astetta ja se ei ole elintarvikkeiden säilymisen kannalta hyvä juttu.

Normaalisti 4-6 plusastetta on hyvä säilytyslämpötila, mutta jääkaapeissa pidetään myös tuotteita, joita olisi hyvä säilyttää vieläkin kylmemmässä. Esimerkiksi kalat tarvitsevat hyvin viileä säilytystä ja kesä on kalaruokien sesonkiaikaa.

– Vaikka ne olisivat millaisessa etikkaliemessä niin silti erilaiset kalatuotteet vaatii sen alle 3 astetta ja semmoisia lämpötiloja on aika haastavaa löytää sieltä omasta jääkaapista, Ovaskainen toteaa.

Mittaa todellinen lämpötila vesilasin avulla

Lämpötila vaihtelee jääkaapin eri osien välillä. Ovi on tunnetusti lämpimin paikka ja takaosa taas kylmin. Sinnekö ne sillit pitää laittaa?

– Uusimmissa jääkaapeissa voi olla ihan omia kylmälokeroita esimerkiksi niille kaloille. Pääperiaate kuitenkin on, että mitä lähempänä ollaan takaseinää, sitä viileämpää on.

Uudemmissa jääkaapeissa on myös näytöt, joista lämpötilan voi katsoa suoraan. Ovaskaisen mukaan näihinkään ei voi sokeasti luottaa.

– Itse en luottaisi, koska en voi tietää mistä kohti jääkaappia se lämpötila otetaan.

Paras tapa mitata jääkaapin todellinen lämpötila on laittaa jääkaappiin vesilasi ja mitata lämpötila siitä. Ovaskainen neuvoo pitämään vesilasia kaapissa vaikkapa yön yli, silloin kaappia ei turhaan availla. Aamulla voi sitten tarkistaa mikä se veden lämpötila on.

– Jos mittarin laittaa vain pötköttämään vaikkapa kaapin lasitasolle, se voi ottaa virheellisen lukeman siitä tasosta. Kun antaa veden viiletä kaapin lämpötilaan, saa tarkemman tuloksen, Ovaskainen selventää.

Korvaako joku pilaantuneet ruoat?

Kylmälaitteet tuntuvat sanovan sopimuksiaan irti aina silloin, kun siitä on eniten harmia. Ovaskainen muistuttaa, että kylmälaitteiden kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti.

– Ukkonenhan on oikein klassinen kylmälaitteen rikkoja. Kotivakuutuksen ehdot kannattaa vahingon sattuessa tarkistaa, sillä vakuutusyhtiöstä voi saada korvausta menetetyistä raaka-aineistakin.

Jos vika tulee pakastimeen, voi pilalle mennä huomattava määrä ruokaa ja raaka-aineita. Etenkin jos asiantilaa ei välittömästi havaita.

– Jos parikin päivää ehtii kulua niin siivoaminen on aika hurjaa ja toimenpiteessä tarvitaan jo hengityssuojaimia. Ukkoskuurojen jälkeen siis aina tarkistus, Ovaskainen muistuttaa.

No on vähän lämpimämpi kaappi – mitä sitten?

Jos sen oman jääkaapin lämpötila on lähempänä sitä kymmentä kuin kolmea astetta, niin mitä haittaa siitä on?

– Kaikki ruoat lähtevät pilaantumaan nopeammin. Kun asteita on yli +6 astetta, bakteerien toiminta vilkastuu eli pilaantuminen on nopeampaa. Ruokaa ei ehditä syödä ennen kuin se menee pilalle ja pois heitettäessä syntyy taloudellista menetystä, Ovaskainen selventää.

Taloudellisen riskin lisäksi on tietysti myös mahdollinen sairastumisriski. Ovaskainen ei osaa sanoa aiheuttaako jääkaapin +9 asteen lämpötila prosentuaalisesti kohonnutta riskiä saada esimerkiksi ruokamyrkytys.

– Niitä vastauksia saa elintarviketurvallisuusasiantuntijoilta. Mutta esimerkiksi ne kalat, ei ne siitä pidä että ne on niin lämpimässä. Kalojen ja jauhelihan kanssa pitää olla tarkkana!