Konkarisuunnistaja Hennariikka Lonka ei pitänyt koulusuunnistuksesta – tytär kouluttautui liikunnanopettajaksi

Joensuu-Jukolaan valmistautuvat äiti ja tytär ovat varsinaista suunnistajasukua. Kummatkin uudistaisivat nykyistä koulusuunnistusta.

Jukolan viesti
Suunnistus.
Joensuu-Jukola suunnistetaan Enossa Harpatin maastossa 35 kilometriä Joensuusta koilliseen.Janne Ahjopalo / Yle

Joensuulainen konkarisuunnistaja Hennariikka Lonka, 61, innostui lajista jo kahdeksanvuotiaana isänsä ansiosta. Innostus ei sammunut edes pahamaineiseen koulusuunnistukseen.

– En tykännyt keskikoulun liikuntatuntien suunnistuksesta. Kartat olivat vanhentuneita. Aina piti koluta samoja maastoja ja samoja rasteja. Käytössä oli hankala sotilaskompassi, muistelee Lonka.

Nokialla asuvalla Hennariikka Longan tyttärellä Anna-Kaisa Asikaisella, 26, ei ole aivan niin synkkiä muistoja koulusuunnistuksesta.

– Ei minulla mitään erityisen negatiivista sanottavaa ole. Mutta kyllähän koulusuunnistuksessa moni vain juoksee muiden perässä ja jättää varsinaisen suunnistuksen toisen harteille. Eivätkä ne kartatkaan olleet huippuluokkaa.

Jalkapalloilussa ja jääkiekossa lapsi helposti vain viskataan kentän laidalle.

Hennariikka Lonka

Juuri liikunnan ja terveystiedon opettajaksi valmistunut Anna-Kaisa Asikainen tietää, että moni peruskoululainen karsastaa suunnistusta jo pelkkänä terminäkin.

– Uuden opetussuunnitelman hengen mukaisesti voitaisiin yhdistää erilaisia liikkumismuotoja. Suunnistus voisi olla osana luontoliikuntaa. Luontoliikunnassa voisi hyödyntää teknologiaa motivointikeinona.

Tähän suuntaan on jo kuljettu mobiilisuunnistuksessa (siirryt toiseen palveluun), jota muun muassa Suomen suunnistusliitto on esitellyt.

Suunnistus.
Anna-Kaisa Asikainen ja Hennariikka Lonka mieliympäristössään metsässä.Janne Ahjopalo / Yle

Koukuttaa jopa koko suvun

Nyt äidillä ja tyttärellä on edessä Suomen suurin aikuisliikuntatapahtuma, joka yhdistää huiput ja harrastajat. Joensuu-Jukolaan on ilmoittautunut 16 500 suunnistajaa.

Anna-Kaisa Asikainen kilpailee tamperelaisen Kooveen väreissä kakkosjoukkueen ankkurina. Hänen miehensäkin nähdään Jukolassa – Topi Anjalan joukkue puolustaa Jukolan voittoa viime vuodelta.

Hennariikka Lonka auttaa maastosta saapuvia suunnistajia vaihtotiimin vetäjänä. Lonka muistetaan muun muassa Venlojen juoksun voitosta vuonna 1976. Venlojen viestiä hän oli voittamassa Kalevan Rastin edustajana vuosina 1979 ja 1992.

Hennariikka Lonka pitää suunnistusta hyvänä koko perheen harrastuksena, josta voi kehkeytyä urheilu-ura.

– Jalkapalloilussa ja jääkiekossa lapsi helposti vain viskataan kentän laidalle; vanhemmat saattavat lähteä käymään ruokaostoksilla. Sen sijaan suunnistus on usein sellainen harrastus, johon koko perhe ottaa osaa. Suunnistustapahtumissa sitä on kuin kotonaan, kun saa tavata tuttujakin, kehuu Lonka.