1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Kuusiselän kaatopaikka houkuttelee harvinaisia lintuja – tänään löytyi keltahemppo

Keskieurooppalainen keltahemppo on nähty Lapissa aiemmin kerran tai kahdesti.

Keltahemppo Rovaniemellä kesäkuussa 2017. Kuva: Mikko Lantto

Valokuvaaja Mikko Lantto ja lintuasiantuntija, biologi Pirkka Aalto olivat perjantaina aamuseitsemältä Rovaniemen Kuusiselän kaatopaikalla arokotkan perässä.

– Tunnin verran odottelimme eikä sitä näkynyt. Sitten yhtäkkiä alkoi kuulua laulun ääntä ja mietimme, että hetkinen, mitä tämä on, Lantto kertoo. Luritus kuulosti oudolta ja pian miehet näkivät pienen keltaisen linnun metsässä kaatopaikan laidalla. Aalto tunnisti linnun Keski- ja Etelä-Euroopassa pesiväksi keltahempoksi.

Mikä keltahempon oli Rovaniemelle tuonut ?

– Sitä nyt on mahdotonta sanoa. Miksi arokotka tuli Mongoliasta, Lantto heittää vastakysymyksen. Lopulta miehet näkivät myös erittäin uhanalaisen arokotkan, joka on viihtynyt Kuusiselän kaatopaikalla viikon päivät. Arokotka on aiemmin havaittu Lapissa kolmesti.

Havainnot varmistetaan alueellisessa tai valtakunnallisessa rariteettikomiteassa. Keltahempon suhteen ei ole Lanton mukaan mitään epäselvyyttä, koska linnusta on todisteena viiden metrin päästä otettu kuva.

– Sinne se jäi lauleskelemaan metsään, ei sillä mitään kiirettä pois ollut, kertoo aamuisesta kohtaamisesta ilahtunut lintumies Lantto.