Taitava johtajuuspuhe kutkuttaa aivojemme kaikkia lokeroita

Jos haluat olla taitava ja merkittävä johtaja, sinun pitää osata viestiä vakuuttavasti. On aika ottaa aivot tarkasteluun.

Johtajuuspuheen asiantuntija Simon Lancaster koulutti suomalaisia Hämeenlinnassa Retoriikan kesäkoulussa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Voit olla ihan hyvä ajattelija, johtaja tai strategi, mutta jos haluat olla suuri johtaja, silloin sinun pitää olla myös taitava viestijä, sanoo Simon Lancaster, ja elokuvasalillinen yleisöä nyökkäilee upottavan sinisistä penkeistään.

Englantilainen Simon Lancaster on huippujohtajien puheenkirjoittaja, kouluttaja ja johtajuuspuheen asiantuntija. Hän on tullut Hämeenlinnaan jakamaan puhetaidon saloja suomalaispuhujille.

Miten saada suomalaiset puhumaan vaikuttavammin, vakuuttavammin ja viihdyttävämmin? Tähän tarjoaa lääkettä jo kuudetta vuotta Retoriikan kesäkoulu, jonka yleisömäärä on kasvanut vuosi vuodelta ja puhujavieraat ovat alan huipulta.

– Johtaminen on pohjimmiltaan ihmisten innostamista, sitouttamista ja heihin vaikuttamista, Simon Lancaster huomauttaa.

Lancaster on itse kirjoittanut puheita Tony Blairin kabinetin ministereille 1990-luvulla. Nykyään hänen taitonsa ovat kysyttyjä suuryritysten johtajien keskuudessa.

Brittiläisenä Lancaster kiinnittää seminaariyleisön huomion Britannian parlamenttivaaleihin.

Vielä hetki sitten pääministeri Theresa Mayn konservatiivinen puolue oli menossa voittoon selvän etumatkan turvin, mutta viime viikkojen aikana etumatka kutistui olemattomiin. Lancaster arvelee siihen olleen yhtenä syynä kehnon viestimisen.

Myös Yle on listannut syitä konservatiivien epäonnistumisen. Työväenpuolueen viesti tehosi paremmin muun muassa nuoriin äänestäjiin.

Taitava viestiminen pistää aivot "liikkeelle"

Simon Lancaster lähestyy viestinnän vaikuttavuutta siitä näkökulmasta, kuinka ihmiset ottavat vastaan viestejä ja viestintää. Puhuja etsii valkokankaalle kuvan aivoista ja alkaa tulkita.

Ensimmäisenä Lancaster nostaa esiin mielemme vaistonvaraisen osan, joka on aivojemme vaikutusvaltaisinta aluetta. Jos haluaa olla vakuuttava viestijä, tuo osa aivoistamme on valloitettava, huomauttaa Lancaster.

– Me päätämme sekunnin kymmenesosassa luotammeko toiseen vai emme, viittaa Lancaster Princetonin yliopiston tutkimukseen.

– Ja kun olemme tehneet päätöksemme, me hyvin harvoin muutamme sitä.

Aivojen tunnepohjaista osaa Lancaster kuvaa lääketehtaaksi, joka vapauttaa kehoomme voimakkaita kemiallisia aineita serotoniinista dopamiiniin.

– Hyvät johtajat saavat nämä aineet liikkeelle.

Aivoista löytyy myös se looginen, johdonmukainen puoli. Harvemmin tosin olemme niin loogisia kuin kuvittelemme olevamme.

Jotta johtoasemassa olevat henkilöt voisivat nousta suurten luokkaan, pitää heidän osata vaikuttaa kaikkiin edellä mainittuihin aivojen osiin.

Vinkkejä johtajuuspuheen haltuunottoon

Millaisia vinkkejä puheenkirjoittaja, kouluttaja Simon Lancaster tarjoaa suureksi johtajaksi pyrkiville? Tässä niistä kolme:

Ensimmäinen vinkki on yksinkertaisesti se, että puhuu totta. Lancasterin mukaan kuulijan aivot osaavat vaistonvaraisesti haistaa valheet. Siksi taitavien johtajien tulee sanoa mitä tarkoittavat ja tarkoittaa mitä sanovat.

Toinen vinkki kohdistuu aivojen tunnepohjaisen puolen valloittamiseen. Se vaatii todella paljon työtä. Tähän Lancaster tarjoaa tarinoita ja tarinallista kerrontaa.

Tarinoiden voima on tuttu juttu vanhastaan. Mutta jos näkökulmaksi otetaan neurotieteet ja tutkitaan aivoja, mitä tapahtuu, kun ihminen kuuntelee tarinaa, johan aivoissa alkaa mielenkiinto herätä. Hyvän tarinan myötä ihminen on avoimempi muun muassa uusille ideoille.

Me päätämme sekunnin kymmenesosassa luotammeko toiseen vai emme

Simon Lancaster

Kolmas huomio vie aivojen loogiselle puolelle. Ei riitä, että viestijä käyttää johdonmukaisia argumentteja vakuuttaakseen kuulijansa. Perusteiden pitää myös näyttää ja kuulostaa oikeilta.

Esimerkiksi vanha vinkki kolmen säännöstä pätee edelleen. Kolme kuulostaa uskottavammalta kuin esimerkiksi neljä. "Tulin, näin, voitin" tai vaikkapa "government of the people, by the people, for the people" (kansalaisten hallinto, kansalaisten hoitamana, kansalaisia varten), tarjoaa Lancaster esimerkkejä.

Myös riimit ovat käyttökelpoisia. Jostain syystä ihmiset uskovat enemmän asiaan, jos siinä on riimi kuin jos siinä ei ole, vaikka asia ei ihan totta olisikaan.

– An apple a day keeps  the doctor away, Lancaster riimittelee.

Kuulija pitää myös argumenteista, jotka ovat esitetty tasapainoa noudattaen. Esimerkiksi: Älkää kysykö mitä maa voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne.

Puheenkirjoittaja Amerikasta

Jos Simon Lancaster aloitti Retoriikan kesäkoulun seminaariosuuden. Myös sen viimeinen puhuja saapui Hämeenlinnaan puheenkirjoittamisen huipulta, nimittäin Sarah Hurwitz.

Yhdysvaltalainen Hurwitz on tullut tunnetuksi muun muassa Michelle Obaman puheenkirjoittajana.

Yle tapasi Sarah Hurwitzin, joka avasi haastattelussa tapaa, jolla hän on työstänyt puheita Michelle Obamalle ja Obaman kanssa. Hurwitzin mukaan Obama on luonnostaan erittäin taitava puhuja. Hänellä on hyviä ideoita ja hyvää kieltä, joten puheiden kirjoittamiselle löytyi hyvä pohja.