Laatuolutta maistellaan kuin viiniä – yksi ero kuitenkin on: "Sitä ei purskutella pois"

Laatuolut ansaitsee ihan oman nautiskeluhetkensä. Hoppuisen hommaa mallasjuoman maistelu ei kuitenkaan ole.

olut
Oluen maistelu
Oluen maistelu

Oluen maistelu ei ole rakettitiedettä, mutta aivan kuten viiniä makustellessa, tulee muutamassa kohtaa antaa hetki aikaa nautiskelulle.

Ennen kuin lasin nostaa huulilleen, tarkastellaan oluen ilmettä.

– Valoa vasten on hyvä tarkastella, onko olut esimerkiksi kirkasta vai sameampaa, onko punertavaa tai kellertävää, Oulun Olutseuran aktiivi Milja Seppälä neuvoo.

Oluttuoppi
Olut maistellaan niin, että juoma myös niellään.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kun oluen ilme on tutkittu, on seuraavana vuorossa tuoksuttelu.

– Varsinkin tummien hanaoluiden kanssa kannattaa odottaa hetki, että tuoksut ja aromit pääsevät paremmin valloilleen, olutseuran aktiivi Jari-Pekka Haataja vuorostaan opastaa.

Näiden vaiheiden jälkeen on vuorossa paras osuus, eli oluen siemaus.

– Olut on siitä mukava maisteltava, että se nielaistaan. Sitä ei purskutella pois niin kuin viiniä, Seppälä kertoo.