OECD:n neuvo Suomelle: Tunnistakaa muuttuva maailma

Suomen olisi rahoitettava nykyistä enemmän elinkeinoelämän kannalta olennaista tutkimusta, talousjärjestö kuvailee.

OECD
Tutkimusavustaja Heidi Heiniluoto ja biokemisti Pekka Mattila tutkivat elektroforeesigeeliä VTT:n tiloissa Espoon Otaniemessä.
Tutkimusavustaja Heidi Heiniluoto ja biokemisti Pekka Mattila tutkivat elektroforeesigeeliä VTT:n tiloissa Espoon Otaniemessä.Vesa Marttinen / Yle

Suomen suurimpia tehtäviä on tutkimustulosten ja uusien ideoiden muuntaminen keksinnöiksi maailmanmarkkinoille, kuvailee teollisuusmaiden talousjärjestö OECD Suomen tutkimus- ja innovaatiopolitiikan maa-arvioinnissaan.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö teki arvioinnin työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. OECD kehottaa Suomea lisäämään elinkeinoelämän kannalta olennaisen tutkimuksen rahoitusta. Varoja olisi sen mukaan suunnattava esimerkiksi Teknologian tutkimuskeskus VTT:lle.

Järjestö patistaa Suomea panemaan etusijalle mullistavat innovaatiohankkeet, joissa nähdään mahdollisuuksia korkean lisäarvon tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen.

– Lisäsimme jo hallituksen puolivälitarkastelussa tutkimus- ja innovaatiorahoitusta myöntämällä Tekesille lisävaltuuksia 70 miljoonaa ja Suomen akatemialle 50 miljoonaa euroa vuosille 2018 ja 2019, listaa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Innovaatiorahoituskeskus Tekes nostaa tiedotteessaan esille OECD:n näkemyksen, että Suomen poliittisilta päättäjiltä puuttuu kansallinen visio: Uudistumisen ja osaamisen merkitys talouskasvun edellytyksenä on hiipunut.

OECD painottaa, että Suomessa on tunnistettava muuttuvan maailman tarpeet ja muutettava esimerkiksi opinto-ohjelmia tarvittaessa. Yliopistosta tai opinto-ohjelmasta toiseen vaihtamista se pitää nykyisellään liian vaikeana. Järjestön näkemyksen mukaan oppilaitosten olisi erikoistuttava nykyistä enemmän. Yksiköiden olisi OECD:n mukaan oltava nykyistä suurempia.

Suomalaisen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan on kansainvälistyttävä aiempaa kunnianhimoisemmin ja koordinoidummin, kommentoi OECD:n suosituksia etujärjestö Teknologiateollisuus ry.