Seurakunnat tekivät tutkintapyynnön korjausurakoista poliisille – kaksi vangittu

Tutkinta kohdistuu kokonaisuudessaan muutamaan kiinteistötoimiston työntekijään, kertoo Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja.

poliisitutkinta
Helsinki's Lutheran cathedral against a stormy sky.
Helsingin seurakuntayhtymä kertoo tehneensä poliisille tutkintapyynnön mahdollisista epäselvyyksistä kiinteistötoimiston hankinnoissa.Jyki Lyytikkä / Yle

Helsingin seurakuntayhtymä kertoo (siirryt toiseen palveluun) tehneensä poliisille tutkintapyynnön mahdollisista epäselvyyksistä kiinteistötoimiston hankinnoissa.

Hankinnat ajoittuvat vuosille 2010–2015, ja rikosnimikkeet epäiltyjen tekojen osalta ovat alustavasti törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen, törkeä lahjuksen ottaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja ja Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki sanoo, että tutkinta kohdistuu "muutamaan" kiinteistötoimiston työntekijään. Epäilyt ovat erilaisia eri työntekijöillä, hän kertoo. Törkeistä rikosnimikkeistä epäillyt on siirretty väliaikaisesti sivuun tehtävistään.

Rintamäki sanoo, että epäilyt paljastuivat sisäisellä kantelulla, vuosi sitten keväällä.

– Kirkkoneuvostoon oltiin yhtymän sisältä yhteydessä ja pyydettiin selvittämään, onko tässä jotain väärinkäytöstä. Yhteinen kirkkoneuvosto, joka meillä on ylin päättävä elin kirkkovaltuuston alaisuudessa, päätti selvittää asian perin juurin.

– Meille on tärkeää kirkkona ja Helsingin seurakuntayhtymänä, että me suhtaudumme vakavasti kaikkiin potentiaalisiin väärinkäytöksiin. Jos epäilyt osoittautuvat aiheettomiksi, se on tietenkin hyvä asia.

"Sitä voimme vain arvailla"

Epäilyjen mukaan kaikkia korjausurakoita ei olisi hoidettu asianmukaisesti, seurakuntayhtymä kertoo.

– Mitä yksityiskohtia siellä on, sitä en osaa sanoa. Poliisi tutkii, ja sen jälkeen nähdään, onko tässä tapahtunut jotain, Rintamäki kuittaa.

Myöskään mahdollisista euromääristä ei ole tässä vaiheessa käsitystä, hän sanoo.

– Sitä voimme vain arvailla.

– Varmasti puhutaan kuitenkin huomattavista summista, jos tutkinta päätyy siihen, että epäselvyyksiä on. Nyt tilanne on se, että emme vielä tiedä, mihin tässä poliisitutkinnassa päädytään.

Uutistoimisto STT:n mukaan tutkinnassa on vangittu kaksi seurakuntayhtymän kiinteistötoimiston työntekijää.

Toinen vangittiin todennäköisin syin epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Toisella vangitseminen tehtiin syytä epäillä -perusteella, mikä tarkoittaa, että näyttö syyllisyydestä ei ole yhtä vahvaa. Tässä tapauksessa rikosnimikkeenä on törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen.

Poliisin mukaan lahjusrikosepäilyissä on kyse enemmästä kuin muutamista tuhansista mutta vähemmästä kuin sadoista tuhansista euroista, STT kirjoittaa. Yle ei ole tavoittanut Helsingin poliisia kommentoimaan asiaa.

Juha Rintamäen mukaan yhtymän omaehtoisesta valvonnasta huolehtivat sisäisen tarkastuksen yksikkö ja yhteisen kirkkoneuvoston asettama tarkastustoimikunta. Yhtymä aikoo nyt selvittää, tarvitaanko sisäiseen valvontaan lisätoimia.

Lähteet: STT