Kuopiossa uskotaan Kriisinhallintakeskuksen jatkavan Savossa

Sisäministeriön selvitysryhmä esitti torstaina Kriisinhallintakeskuksen siirtämistä pääkaupunkiseudulle.

Pelastusopisto
Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen ja Kriisinhallintakeskuksen vt. johtaja Juho Särkilä
Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen ja Kriisinhallintakeskuksen vt. johtaja Juho Särkilä suhtautuvat selvitysryhmän siirtoesitykseen levollisesti.Sakari Partanen / Yle

Pelastusopistossa ja Kriisinhallintakeskuksessa suhtaudutaan levollisesti ajatukseen Kriisinhallintakeskuksen siirtämisestä pois Kuopiosta.

– Odotamme nyt ministerin ja ministeriön linjauksia, mutta en vielä usko, että tämä tässä oli, Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen sanoo.

Kriisinhallintakeskuksen vt. johtaja Juho Särkilä pitää selvitysryhmän esitystä sen kriittisyydestä huolimatta hyvänä. Pientä parantamisen varaa olisi hänen mielestään tosin voinut olla myös työryhmän työn lopputuloksessa.

– Toivoisin, että uutisoinnissa olisi enemmän kiinnitetty huomiota siihen, millä tavalla Suomen kriisinhallintaa halutaan viedä eteenpäin kuin siihen, mikä tämä sijoituspaikkakysymys on.

Sisäministeriön asettama työryhmä esitti torstaina, että Pelastusopiston yhteydessä toimiva Kriisinhallintakeskus pitäisi siirtää pääkaupunkiseudulle. Työryhmän mielestä keskuksen johtaminen on ollut epäjohdonmukaista, tulosjohtaminen on ollut epäselvää, eikä asiantuntijoita ole ollut helppo rekrytoida Kuopioon.

Perusteluita kaivataan

Mervi Parviainen myöntää olevansa työryhmän selvityksestä hämmästynyt.

– Olisin odottanut perusteluita siihen, miten näihin eri tulemiin on tultu.

Kriisinhallintakeskuksen kyltti.
Sakari Partanen / Yle

Selvitystyöryhmä ei näe myöskään synergiaetuja Pelastusopiston ja sen yhteydessä toimivan Kriisinhallintakeskuksen välillä. Parviaisen mukaan synergiaa on enemmän kuin mitä työryhmän selvitys väittää.

– Ehkä siinä on vähän turhankin karu kuva. Kyllä tämä meidän arki sujuu paremmin kuin tuossa paperissa lukee, Parviainen ihmettelee.

Selvityksiä kriisihallintakeskuksen toiminnasta on tehty myös aiemmin. Juho Särkilä muistuttaa, ettei selvitysryhmä tee päätöksiä, vaan ne tehdään ministeriössä.

– Selvityksiä on vuosien varrella ollut useita, ja toistaiseksi ne eivät ole juurikaan johtaneet toimenpiteisiin. Jäämme tässäkin odottamaan.

Korjaus 12.6. klo 16:10: Juho Särkilä viittasi ensimmäisessä sitaatissa asian uutisointiin eikä selvityksen sisältöön, kuten sitaatissa aluksi luki.