"Otettiin ohjat omiin käsiin ja siitä se lähti" – Anniina, Matti ja Vilma perustivat oman kesähuoltamon

Ajoneuvoasentajiksi opiskelevat Anniina Kaijula, Matti Lasanen ja Vilma Kinnunen ovat saaneet hyvän tuntuman yrittäjän arkeen toista kesää toiminnassa olevan huoltamon kautta.

yrittäjyys
Vilma Kinnunen kiillottaa autoa Haukiputaan ammattiopiston kesähuoltamossa 9.6.2017.
Kurssikaveri Vilma Kinnusen päivän ensimmäinen työ on ison maastoauton pesu.

OuluKello on muutaman minuutin yli kahdeksan. Kolmen opiskelijayrittäjän kesähuoltamo Anvi aloittelee päivän töitä Oulun Haukiputaan ammattiopiston auto-osaston hallissa.

Ajoneuvoasentajan ammattia kaksi vuotta opiskellut Anniina Kaijula asettelee isoa teollisuusimuria pesun ja sisäpuhdistukseen tuodun auton viereen.

Kurssikaveri Vilma Kinnusen päivän ensimmäinen työ on ison maastoauton pesu ja kiillottaminen ja hallin perällä Matti Lasanen koputtelee pajavasaralla nosturilla ylös hiijatun auton eturenkaan ripustuksia. Edessä on raidetangon pään vaihto ja renkaiden suuntaaminen.

Kesäyrityksessä opiskelijat huoltavat, puunaavat, pesevät ja korjaavat autoja. He oppivat työn tuoksinnassa yrittämisen arkea.

Asiakkaita on riittänyt

Pihalla odottaa vielä muutama auto vuoroaan. Tulevien päivien työlista on jo täynnä.

Opiskelijoiden ylläpitämällä kesähuoltamolla on piisannut töitä heti huhtikuusta lähtien. Huoltamo toimii nyt toista kesää ja moni asiakas on jo tuttu viime kesältä.

Ajoneuvoasentajaopiskelija Annina Kaijula teke auton sisäpuhdistusta Haukiputaan ammattiopiston kesähuoltamo ANVissa 9.6.2017
Anniina Kaijula kertoo, että kesähuoltamon toiminta on kuluvana vuonna sujuvoitunut.Paulus Markkula / Yle

Huoltamo toimii yrityksen tapaan, mutta varsinaisesta oikeasta yrityksestä vastuineen ja velkoineen ei sentään ole kysymys.

Tilat tulevat koululta ja apua saadaan myös 4H-yhdistyksen kautta, mutta firman pyörittämisen rutiinit jäävät huoltamoyrittäjien omalle vastuulle.

Ja mehän innostuttiin Anniinan kanssa, että mehän perustetaan oma kesähuoltamo ja siitä se sitten lähti

Vilma Kinnunen

Nuoret huoltamonpitäjät sanovat yrityksen pyörittämisen avartaneen näkökulmia niin työhön kuin työyhteisöönkin.

Nyt osaa myös ottaa huomioon työnjohtajien ja firman konttorinkin näkökulman, kun on joutunut itse huolehtimaan niin kirjanpidosta, tilauksista kuin hallin siivoamisestakin.

– Onhan se hienoa, että saa ottaa vastuuta omasta tekemisestä ja oikeasti miettiä, miten asiat kannattaa tehdä, sekä hoitaa myös tuo konttoripuoli itse, kertoo Matti Lasanen ja jatkaa,

– Onhan tämä avannut silmiä, vaikka riskit on tosi pienet verrattuna ihan oikeaan yritykseen.

– Ei ole ollut aina helppoa. Kaikkein vaikeinta on ollut kirjanpito, nauraa Vilma Kinnunen.

Käytäntö opettaa

Idea oman kesähuoltamon perustamiseen syntyi kun Vilma Kinnunen ja Anniina Kaijula kuuntelivat toissa talvena aiemmin omaa kesäparturikampaamoa pitäneiden opiskelijoiden kokemuksia.

– Ja mehän innostuttiin Anniinan kanssa, että mehän perustetaan oma kesähuoltamo ja siitä se sitten lähti. Oli siinä kyllä suunnittelemista ja hirveästi piti tehdä töitä sen eteen, että tämä onnistuu, kun siinä oli vähän skeptisiäkin ihmisiä, jotka sanoivat, ettei se onnistu. Me otettiin ohjat käteen ja ruvettiin hommiin, Vilma Kinnunen kertoo.

No isähän on minulle ehdottanut, että perusta autogrilli: Huollata autosi ja itsesi.

Vilma Kinnunen

Aluksi Vilma ja Anniina pyörittivät kesähuoltamoa kahdestaan ja yrittämiseen liittyvä työ vaati aika paljon opetteluakin.

– Kyllä meille nyt on tullut paljon järkeä päähän tähän homman, naurahtaa Anniina Kaijula.

– Viime vuonna työpäivät olivat semmoisia, että oltiin ensin täällä koululla kymmenen tuntia ja sitten vielä yötä myöten vastailtiin somessa kyselyihin, kuvailee Annina Kaijula ensimmäisen vuoden kokemuksia.

Autoja ja hampurilaisia

Kuluvana vuonna työt ovat sujuneet jo selvästi ammattimaisemmin.

Matti Lasanen irrottaa auton eturengasta huoltoa varten Haukiputaan ajoneuvoasentajaopiskelijoiden keähuoltamolla 9.6.2017.
– On hienoa ottaa vastuuta omasta tekemisestä, Matti Lasanen toteaa.Paulus Markkula / Yle

Arkea on helpottanut myös se, että mukaan on saatu kolmanneksi yrittäjäksi Matti Lasanen. Aikaa on riittänyt enemmän ja työpäivät on saatu pidettyä kohtuullisina.

Anniina Kaijulan mielessä ei ole vielä oma korjaamo, mutta se ei ole poissuljettu vaihtoehto.

Vilma Kinnuselle yrittäjyys on sen sijaan tavoitteena. Hän on lähdössä mukaan yrittäjäksi hampurilaispaikkaan, sillä hänellä on autoalan lisäksi kokemusta myös kokin työstä.

– No isähän on minulle ehdottanut, että perusta autogrilli: Huollata autosi ja itsesi, Vilma naurahtaa.

Tässä ei kuitenkaan ollut vielä kaikki. Vilma on tehnyt harrastuksenaan myös mallin töitä ja haaveissa olisi saada siitäkin joskus elanto.