Kreosoottipuut pilaavat sisäilman – historiallisen Joosepin kämpän ovi suljettiin laudalla UK-puistossa

Suojeltuun pihapiiriin kuuluva Joosepin kämppä aiotaan kunnostaa poistamalla myrkylliset puhelinpylväät.

retkeily
Raja-Joosepin kenttä UK-puistossa.
Raja-Joosepin kenttä on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö ja suojelukohde. Metsähallitus / UK-puiston Facebook-sivut

Urho Kekkosen kansallispuistossa Inarissa suljettiin alkuviikolla Joosepin kämppä Raja-Joosepin kentällä myrkyllisten hirsien vuoksi.

Yli satavuotiasta Joosepin kämppää korjattiin 70-luvulla korvaamalla lahonneita hirsiä vanhoilla puhelinpylväillä. Pylväät on kyllästetty kreosootilla, joka on myrkyllistä.

Myrkyllisyys on ollut tiedossa vuosia, ja kämppää on pidetty auki nähtävyytenä, ei yömispaikkana. Nyt Metsähallitus joutui sulkemaan kämpän turvallisuussyistä, sillä mökissä on nähty jälkiä yöpymisestä.

– Tulipesää on selvästi käytetty ja ilmeisesti yövytty, vaikka sitä ei ole tarkoitettu yöpymiseen. Meidän pitää estää sen käyttö, ettei siinä tule vahinkoja kenellekään, aluejohtaja Jyrki Tolonen sanoo.

Syöpää ja sikiövaurioita

Metsähallituksen henkilökunta on huomannut, että kreosootti haisee kämpän sisällä. Osa työntekijöistä kertoo myös, että kämpässä alkaa pyöryttää. Kreosootti aiheuttaa syöpää ja sikiövaurioita.

Myös Tukes on suositellut kämpän sulkemistä yleisöltä. Sulun aikana kämppään voi tutustua ulkopuolelta ja kurkkaamalla ikkunasta.

Joosepin kämppä aiotaan kunnostaa poistamalla kreosootilla kyllästetyt puhelinpylväät. Tällä hetkellä korjaukseen ei ole vielä rahoitusta. Raja-Joosepin kentän muissakin rakennuksissa on käytetty samoja puhelinpylväitä, mutta ei yhtä suuressa määrin kuin Joosepin kämpässä.

Raja-Joosepin kenttä on 1900-luvun alussa rakennettu pihapiiri, jonka rakensi parkanolainen Joosef Sallila. Kenttä on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö ja suojelukohde.