Hyppää sisältöön

Saitko kirjeen, josta puuttuu postileima? Tulevaisuudessa postimerkkiä ei voisi käyttää uudelleen

Posti aikoo kokeilla vielä tänä vuonna, voitaisiinko myös kirjeitä ja kortteja seurata esimerkiksi viivakoodin avulla. Tämä poistaisi leimaamatta jääneiden postimerkkien väärinkäyttöä.

Kuva: Juha Kemppainen / YLE

Yhä useampi postimerkki jää leimaamatta – ainakin jos vertaa aikaan, jolloin kaikki leimaaminen tapahtui käsin. Nykypäivänä kirjeet ja kortit leimataan poikkeustapauksia lukuunottamatta koneella.

Prosessijohtaja Sami Reponen Postista arvioi, että noin kymmenen prosenttia kaikesta postista jää tänä päivänä ilman postimerkin mitätöintiä.

Leimaamisen tärkeimpänä tarkoituksena on estää postimerkkien väärinkäyttö. Postilain mukaan postimaksumerkinnöillä tapahtuva, kaikenlainen taloudellisen hyödyn tavoittelu tai pelkkä sen yritys, on rangaistava teko. Postimaksumerkintärikkomuksesta voidaan tuomita sakkoa.

Posti on viime vuosina vähentänyt reilusti työntekijöitään (siirryt toiseen palveluun) ja etsinyt uusia tulonlähteitä. Eikö postimerkkien leimaamatta jättäminen syö yrityksen tuottoja?

– Pitäisin tätä aika pienenä tuloriskinä, Reponen sanoo.

Kirjeet jäävät leimaamatta kahdesta syystä

Syitä leiman puuttumiseen korteista ja kirjeistä on Reposen mukaan kaksi.

1. Kirjeet liimautuvat toisiinsa

Leimaukseen käytettävä kone saattaa jättää leimaamatta toisiinsa liimautuneet kirjeet.

Reponen kertoo, että suurin riski on itsetehdyillä korteilla tai kirjekuorilla, jotka saattavat takertua muihin lähetyksiin. Lajitteluvaiheessa toisiinsa liimautuneet lähetykset kuitenkin erotetaan toisistaan ja ne lähtevät oikeisiin osoitteisiin.

2. Kiire pakottaa jättämään leimaamisen väliin

Toisena syynä on kiire. Reposen mukaan eniten ongelmia on ykkösluokan kirjeiden kanssa, jotka pitää toimittaa kahdessa vuorokaudessa.

– Toisinaan on pakko laittaa kirjeet eteenpäin leimaamatta, jotta ne ehtivät ajoissa perille. Se ei vaadi kuin pienen virheen prosessissa.

Postilaki velvoittaa siihen, että 95 prosenttia lähetyksistä löytää perille jättöpäivästä lukien toisena arkipäivänä. Viime vuosina tähän on päästy Reposen mukaan kirkkaasti.

Tulevaisuudessa myös yksittäisen kirjeen liikkeet jäljitettävissä

Reposen mukaan Posti kehittää leimauskäytäntöä koko ajan paremmaksi. Toistaiseksi Posti ei pysty seuraamaan yksittäisten kirjeiden ja korttien matkaa, mutta tulevaisuudessa ajatus ei ole mahdoton.

Posti aikoo kokeilla vielä tänä vuonna, miten yksittäisten lähetysten seuraaminen onnistuisi vaikkapa postimerkissä olevan viivakoodin avulla. Tällöin samaa postimerkkiä ei voisi käyttää moneen kertaan.

– Aluksi käytäntöä testataan sisäisellä postilla, mutta myöhemmässä vaiheessa tavoitteena on, että myös kuluttajien kortit ja kirjeet ovat jäljitettävissä, sanoo Reponen.

Aikataulua siitä, milloin kirjeiden ja korttien seuraaminen saataisiin laajempaan käyttöön, ei toistaiseksi ole.

.
.