1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kanta-Häme

Me Rosvolat muistuttaa kuinka tärkeää on perheen yhteinen aika

Siri Kolun kirjoittama Me Rosvolat on nopeasti noussut suosituksi kirjasarjaksi. Siitä tehty lastennäytelmä on tänä kesänä nähtävissä Riihimäen kesäteatterissa.

Riihimäen kesäteatterin monttuun on rakennettu puolikas linja-autoa. Vilja-tyttöä näyttelee Taru Tuominen (vas.), näytelmän on ohjannut Laura Ikonen ja pääosaa Hurja-Kaarloa näyttelee Joonas Oksamo. Kuva: Miki Wallenius / Yle

RIIHIMÄKI Riihimäen kesäteatteri tuo lauantaina ensi-iltaan Allinnan montussa Me Rosvolat -lastennäytelmän (siirryt toiseen palveluun). Se perustuu kirjailija Siri Kolun (siirryt toiseen palveluun) tekemään lastenkirjasarjaan.

Me Rosvolat kertoo 10-vuotiaasta Vilja-tytöstä, joka kaapataan kesälomansa alussa hullukurisen rosvoperheen matkaan.

Siitä seuraakin hauska ja yllättävä kesä, joka on paljon vauhdikkaampi mitä kesä olisi ollut oman perheen kanssa.

Rosvolat täyttää kesäteatterin vaatimukset

Näytelmän on ohjannut Laura Ikonen, joka on itse Riihimäen Nuorisoteatterin kasvatti. Ikonen on aiemmin tehnyt paikalliseen kesäteatteriin klassikkolastenkirjoihin perustuneita tarinoita.

Kiireetön läsnäolo rakkaiden ihmisten kanssa on aika korvaamatonta

Laura Ikonen

Nyt oli aika tarttua johon tuoreempaan.

– Rosvolat täyttää kesäteatteriklassikon vaatimukset, siinä riitää vauhtia ja tilanteita. Siinä on myös ajankohtainen teema taustalla.

Ikonen viittaa keskusteluihin, joita on käyty perheen merkityksestä ja yhteisestä ajasta.

– Kun olemme toistemme kanssa niin aika usein me räpläämme samalla älypuhelinta, olemme kiireisiä ja monessa paikassa yhtä aikaa.

Oikeasta läsnäolosta ei silloin voi oikein puhua. Rosvoloissa 10-vuotiaan Vilja-tytön vanhemmat ovat uraohjuksia, joille kulissien pystyssä pitäminen on tärkeämpää kuin perheen todellinen hyvinvointi.

– Näytelmän sanoma on se, että kiireetön läsnäolo rakkaiden ihmisten kanssa on aika korvaamatonta.

Ulkona pitää näytellä isommin

Näyttelijät valittiin talvella avoimessa hakutilaisuudessa. Mukaan tuli 13 nuorta harrastelijanäyttelijää, joiden ikähaitari ulottuu 13-ikävuodesta aina 25-vuoteen asti.

Näytelmän siirtäminen talven jälkeen ulos Allinnan kesäteatterimonttuun ei ollut mutkatonta. Ahtaan sisäharjoitustilan jälkeen kesäteatterilava tuntuukin valtavalta.

– Täällä pitää näytellä isommin. Se tulee kyllä luonnostaakin, kun on tilaa, pohtii rosvoperheen päällikköä Hurja-Kaarloa esittävä Joonas Oksamo.

Naispääosan eli Vilja-tytön roolin sai ryttyläläinen Taru Tuominen.  Hän kehuu porukan tiivistä henkeä.

– Meillä on hyvä ryhmähenki, mutta se paranee varmaan vieläkin kun saadaan yleisöä, Tuominen hyrisee.

Viime kesänä Riihimäellä nähtiin kaikille tutun Peter Panin tarina, mutta Me Rosvolat ei ole niin tuttu ennakkoon. Se ei kuitenkaan huoleta Joonas Oksamoa.

–  Jos saadaan paljon yleisöä niin sitten Rosvolat onkin tuttu vielä suuremmallekin porukalle.

Me Rosvolat pyöri Riihimäen Allinnan kesäteatterissa heinäkuun 2017 loppuun asti.