Turkki karkottaa viikkoja pidätettynä olleen ranskalaiskuvaajan

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vedonnut Turkin johtoon valokuvaaja Mathias Depardonin vapauttamiseksi.

Turkki
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kättelemässä
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat toukokuussa Brysselissä. Eric Feferberg / EPA

Turkin viranomaiset vapauttavat viikkoja pidätettynä olleen ranskalaisen valokuvaaja Mathias Depardonin. Ranskan presidentin kanslia ilmoitti asiasta perjantaina.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Turkki aikoo karkottaa Depardonin maasta. Hänen on määrä saapua perjantai-iltana Pariisiin.

Depardon pidätettiin kuukausi sitten Etelä-Turkissa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron o (siirryt toiseen palveluun)n vaatinut Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania vapauttamaan Depardonin.

Erdoğan lupasi kaksi viikkoa sitten Nato-maiden kokouksessa Macronille tutkivansa asiaa pian. Turkin viranomaisten mukaan Depardon teki töitä ilman lehdistölupaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Depardonin lehdistölupa oli uusittavana.

Viranomaiset epäilivät Depardonia myös terroristiryhmään liittyvästa propagandasta. Tällä viitataan usein kurdijärjestö PKK:hon, jonka kanssa Turkin armeija taistelee Kaakkois-Turkissa.

Toimittajien tila käy yhä ahtaammaksi Turkissa

Ranskan lisäksi useat järjestöt vaativat Depardonin vapauttamista. Depardon oli syömälakossa vankeutensa aikana lähes viikon. Hän lopetti lakon, kun hän sai tavata Ranskan konsulin.

Commitee to protect journalists (CPJ) -toimittajajärjestön mukaan (siirryt toiseen palveluun) turkkilaiset poliisit pidättivät Depardonin kesken kuvausten Hasankeyfin pikkukaupungissa Batmanin maakunnassa. 37-vuotias Depardon oli kaupungissa kuvaamassa aikakauslehti National Geographicille.

Lehdistönvapauden tila on Turkissa ollut jo pitkään vaikea, mutta tilanne on heikentynyt entisestään viime kesän epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Toimittajajärjestö CPJ:n mukaan kymmeniä toimittajia on pidätetty tai vangittu, minkä lisäksi monet ovat joutuneet lähtemään maasta. Yli sata mediaa on suljettu, ja sadat toimittajat ovat menettäneet työnsä vallankaappausyrityksen jälkeen.

Lähteet: AP, AFP, Yle