Britannian vaalien kuninkaantekijä DUP – ja mitä pikkupuolueen tuki maksaa konservatiiveille

Pohjois-Irlannin unionistipuolue nousi vaa'ankieliasemaan vaaleissa, jotka vakauden sijasta toivatkin epävarmuutta.

Brexit
Pohjois-Irlannin unionistipuolueen puheenjohtaja Arlene Foster ja puolueen edustaja Nigel Dodds juhlivat vaalitulosta Belfastissa.
Pohjois-Irlannin unionistipuolueen puheenjohtaja Arlene Foster ja puolueen edustaja Nigel Dodds juhlivat vaalitulosta Belfastissa.Paul McErlane / EPA

Pääministeri Teresa May aikoo muodostaa Britanniaan uuden hallituksen Pohjois-Irlannin demokraattisen unionistipuolueen (DUP) kanssa. DUP:n tuki antaa Maylle ja konservatiiveille niukan enemmistön neuvotella Britannian EU-eron ehdoista.

Puolueet ovat yhtä mieltä Britannian EU-erosta, mutta siihen yksimielisyys jääkin. DUP:n puheenjohtaja Arlene Foster on jo julkisesti todennut, että Mayn jatko pääministerinä näyttää hankalalta.

Jo nyt politiikan tutkijat ounastelevat, että konservatiivien ja DUP:n yhteistyö jää lyhyeksi. Todennäköisimmin DUP tukee Mayn konservatiiveja keskeisissä kysymyksissä, mutta puolueet eivät tee virallista yhteistyötä. Uusia vaaleja pidetään mahdollisina.

Protestipuolueesta hallituskelpoiseksi

DUP syntyi protestipuolueena, jonka historia kiertyy Pohjois-Irlannin levottomuuksien ympärille. Vuosikymmeniä puolueen keskeinen sanoma oli, että Pohjois-Irlannin pitää olla osaa Englantia, ei itsenäinen tai osa Irlantia.

Pohjois-Irlannin rauhanprosessin aikana DUP kieltäytyi keskustelemasta esimerkiksi yhtenäistä Irlantia kannattaneen Sinn Féinin kanssa. Sittemmin välit ovat lämmenneet, ja DUP on toiminut Pohjois-Irlannin edustajainkokouksessa.

Tällä hetkellä DUP käy kaksia hallitusneuvotteluita. Pohjois-Irlanti on edelleen ilman hallitusta maaliskuun vaalien jälkeen. Samaan aikaan puolueen pitäisi neuvotella siitä, mitä tuki Mayn johtamille konservatiiveille maksaa.

DUP kannattaa EU-eroa, mutta pehmeää

Britannian brexit-äänestyksessä enemmistö Pohjois-Irlannin asukkaista äänesti EU:ssä pysymisen puolesta. DUP on Britannian EU-eron kannalla, mutta puolue vastustaa niin sanottua kovaa brexitiä, jota pääministeri May on ajanut.

Tämä tarkoittaa, että puolue todennäköisesti vastustaa kaikkia esityksiä, jotka pystyttäisivät rajatarkastukset Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle. Puolue on vastustanut voimakkaasti ehdotuksia Pohjois-Irlannille annettavasta erityisasemasta Britannian EU-eron jälkeen. DUP katsoo, että nämä irrottaisivat Pohjois-Irlannin Britanniasta.

Hintalappu voi käydä kalliiksi konservatiiveille

DUP:n tuki maksaa konservatiiveille rahaa. Julkisesti DUP ei ole esittänyt vaatimuksia, mutta kulissien takana neuvoteltaneen hintalapusta ahkerasti. DUP ei todennäköisesti vaadi ministerisalkkuja.

Yksi DUP:n vaatimuksista voi olla, että Britannia korvaa Pohjois-Irlannin menettämät EU-tuet täysimäärisesti.

Pohjois-Irlanti saa EU:n maataloustukia vuosittain yli 400 miljoonaa euroa. Lisäksi Pohjois-Irlannille on jyvitetty muita EU-tukia noin 460 miljoonaa euroa vuosina 2016–2020.

Pohjois-Irlantiin rakennetaan uutuuttaan kiiltäviä moottoriteitä, kouluja ja sairaaloita.

Konservatiivipuolueen taustavaikuttaja Rupert Harrison vaalituloksen jälkeen.

Toinen vaatimus voi olla Pohjois-Irlannin investointirahaston kattaminen. Investointirahasto on julkinen rahasto, jonka tarkoitus on rahoittaa yksityisten yritysten infrastruktuurihankkeita. Rahastolle toivottiin rahoitusta EU:n investointipankista, mutta EU-ero teki suunnitelman tyhjäksi.

Kolmas mahdollinen kiristysruuvi on yritysverokanta. Pohjois-Irlannin suurimmat puolueet haluaisivat itsenäisesti päättää alueen yritysverosta ja sen määrästä. Erityisesti Pohjois-Irlanti haluaisi laskea yritysveroprosentin 12,5:een. Britannian yritysvero on 19 prosenttia.

Veron laskeminen tarkoittaisi, että Britannian keräämien verotulojen määrä laskisi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters