"Seksististä" ja "naista syrjivää" – miesten reidet menevät suppuun Madridin busseissa

Espanjan pääkaupunki Madrid kieltää julkisissa liikennevälineissä miesten liian leveän istumisen eli niin kutsutun äijäistunnan.

Manspreading
mies istuu bussipysäkillä
AOP

Kielto koskee monille miehille tuttua istumatyyliä, jossa reidet pidetään leveästi ammollaan ja mies vie pahimmassa tapauksessa kahden ihmisen paikan. Madridin liikennelaitos on julkistanut tarroja (siirryt toiseen palveluun), joissa on havainnekuva kielletystä istuma-asennosta sekä muistutus ”Kunnioita toisten tilaa”.

Kielto tuli voimaan sen jälkeen, kun naisasiaryhmä Mujeres en Lucha käynnisti kampanjan miesten leveän istuma-asennon kieltämiseksi. Ryhmä sai adressiinsa 10 000 nimeä.

– Meidän naisten tulee aina viedä niin vähän tilaa kuin mahdollista, mutta miesten ei, sanoi kampanjan puuhanainen Alejandra de la Fuente The Telegraph –lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Madridin kaupunginvaltuusto kertoo, että uusi sääntö koskee erityisesti miespuolisia matkustajia, jotka avaavat reitensä leveäksi ja vievät kahden matkustajan paikan. Sen lisäksi, että tapaa pidetään ärsyttävänä se on joidenkin mielestä myös seksististä ja naista syrjivää.

Kaupunginvaltuusto kuitenkin muistuttaa, että julkiseen liikenteeseen tulee myös muita ”epäsosiaalista käyttäytymistä” kitkevää ohjeistusta. Matkustajia muistutetaan siitä, ettei jalkojen pitäminen istuimilla ole suotavaa tai että kanssamatkustajia voi häiritä, jos joku kuuntelee kuulokkeillaan musiikkia liian kovalla volyymilla.

Miehet pahastuivat

Madridin liikennelaitoksen istumaohjeistus on saanut osan miehistä pahastumaan. Sosiaalisessa mediassa monet miehet ovat todenneet ohjeistuksen olevan seksististä vainoa miessukupuolta kohtaan.

”Olen nähnyt naisten pitävän käsilaukkujaan viereisellä istuimella tai istuvan makaavassa asennossa jalat levällään kuin miehillä”, totesi eräskin mies Twitter-kirjoituksessaan.

Tällä hetkellä leveässä avoimessa reisiasennossa istuminen kielletään vain busseissa, mutta tarkoituksena olisi laajentaa ohjeistusta myös Madridin metrojuniin.

Madridin lisäksi miesten reisien rehvakas levittäminen on aiemmin puhuttanut myös muun muassa New Yorkin ja Mexico Cityn joukkoliikenteessä.