Pohjoismainen ruokakulttuuri on muutakin kuin lihapullia – "Syö sitä, mitä kasvaa puutarhassasi"

Lähi- ja villiruokabuumista on kovaa vauhtia tulossa maailmanlaajuinen ilmiö. Pohjoismaisesta ruokakulttuurista povataankin seuraavaa suurta ruokatrendiä.

Ruokatrendit
Kokkikilpailussa valmistunut ruoka-annos, jossa on pallasta ja parsaa.
Mika Moksu / Yle

Lahdessa on muutaman päivän ollut koolla pohjoismaisia huippukokkeja. Pohjoismaisen Keittiömestariliiton kongressi on meikäläisittäin harvinaista herkkua, sillä se järjestetään vasta toista kertaa Suomessa.

Tapahtumassa ei vain puhuta ruuasta, vaan sen valmistuksessa kilpaillaan tiukasti. Esimerkiksi Nuorten keittiömestareiden mittelössä kilpailijoiden piti kahdessa tunnissa loihtia näyttävä ja maittava ateria muun muassa norjalaisesta pallaksesta, suomalaisesta lampaasta ja tuoreista kasviksista.

Pohjolan huippukokit ovat huiputasoa myös maailmanlaajuisesti. Kansainvälisistä kisoista on tullut paljon menestystä.

Meillä on hienot, puhtaat raaka-aineet, joita saamme käyttää.

Markku Ojala

– Yksi syy voi olla se, että meillä on hienot, puhtaat raaka-aineet, joita saamme käyttää, arvioi Päijät-Hämeen Keittiömestariyhdistyksen puheenjohtaja Markku Ojala.

Keittiömestareiden tuomaristo maistaa kilpailuannoksia.
Lahden messukeskuksessa keittiömestarit mittelevät paremmuudesta. Tuomaristolla on vaativa tehtävä valita voittaja. Tärkein kriteeri voittajan valinnassa on maku.Mika Moksu / Yle

Luonto yhdistää

Kun saman katon alla on 300 pohjoismaista ruuan huippuammattilaista, on hyvä kysyä, onko olemassa yhtä yhteistä pohjoismaista ruokakulttuuria. Esimerkiksi muodikas aasialainen ruokakulttuuri pitää sisällään niin monenlaista evästä, että maantieteellisesti huomattavasti pienemmältä alueelta luulisi löytyvän enemmänkin samankaltaisuuksia.

Ammattilaiset ovat asiasta sekä samaa että eri mieltä. Meitä yhdistävät ainakin perunan, lihan, kalan ja sienien käyttö.

Tie pohjoismaiseen ruokaan on yksinkertainen. Syö sitä, mitä kasvaa puutarhassasi.

Uffe Nilsen

– Tie pohjoismaiseen ruokaan on yksinkertainen. Syö sitä, mitä kasvaa puutarhassasi. Meidän ei ole pakko tuoda lihaa Uudesta-Seelannista eikä hedelmiä Ranskasta, muistuttaa Pohjoismaiden Keittiömestariliiton puheenjohtaja, tanskalainen Uffe Nilsen.

– Suomalainen ruokakulttuuri on hieman naapureita jäljessä, koska meidän ruokakulttuurimme on paljon nuorempi. Mutta saavutamme muita kovaa vauhtia. Meitä yhdistää villiyrttien, riistan ja muiden metsänantimien käyttö, sanoo puolestaan Markku Ojala.

kalafileitä liekitetään kaasupolttimella.
Huippukokin annoksessa jokainen yksityiskohta on tarkkaan mietitty. Pallasfileen paistopinta viimeistellään kaasupolttimella oikean värikseksi.Mika Moksu / Yle

Pohjolan pitopöytä seuraava muoti-ilmiö?

Maailmalla ruokatrendit tulevat ja menevät. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa lähi- ja villiruoka ovat olleet viime vuodet suuressa suosiossa. Nyt niihin ollaan heräämässä myös muualla maailmassa. Riista, sienet, marjat ja luonnonkala kasvattavat kiinnostustaan.

Pohjoismaiden Kettiömestariliiton nokkamies on jopa niin optimistinen, että hän uskoo pohjoismaisesta ruuasta tulevan aasialaiskeittiön veroinen menestys. Uskonsa hän perustaa siihen, että ruuan puhtaus ja eettisyys merkitsevät aiempaa enemmän. Se viesti kulkee meiltä maailmalle esimerkiksi kokkikilpailuiden kautta.

Aasiassa ruoka saattaa kenties olla parempaa kuin meillä, mutta osaamme valmistaa ruokaa paremmin.

Uffe Nilsen

– Esimerkiksi Aasiassa ruoka saattaa kenties olla parempaa kuin meillä, mutta osaamme valmistaa ruokaa paremmin. Sillä me kilpailemme, ja menestymme kilpailuissa, kun voimme kertoa miten hyvää ruokaa meillä on, painottaa Uffe Nilsen.