Hyppää sisältöön

Letkunheiton MM-kisoissa on onnistuttava heti – letkun saa viskaista vain kerran

Letkunheitto on "raaka" laji. Jos suoritus epäonnistuu, uusimaan ei pääse ja kisa oli siinä.

Letkulaiset Pekka Kauppi (vas.) Asko Koivu ja Juha Laine mittailevat letkunheiton virallista kisavälinettä, jonka mittaa ei tarkkaan kerrota. Kuva: Tiina Kokko / Yle

TAMMELA Pätkä ihan tavallista puutarhaletkua, sellaista vihertävää. Se pitäisi heittää mahdollisimman kauas. Kuka viskaa  letkunpätkän pisimmälle, on maailmanmestari. Helppo homma.

Vaan ei ihan. Heittää saa vain kerran, eikä letkua saa kiertää rullalle tai vääntää kaksinkerroin, eikä heitto saa mennä sektorin yli.

Tyyli tosin on vapaa. Pesäpallotyyli ei ehkä toimi, eivätkä frisbeeotteet.

– Yleensä voittajat ovat heittäneet siten, että vedetään takaa käsi suorana sivun kautta. Sieltä lähtevät kaikkein pisimmät heitot, arvioi Pekka Kauppi.

Tammelan Letkun letkunheiton MM-kisoissa nähtiin viime vuonna kunnon riuhtaisu, kun letku lensi miesten sarjassa yli 27 metriä. Ennätyksen vei nimiinsä kesävieras Otto Kilpi, pituushyppääjä, jolla on näköjään mainiot edellytykset letkunheitollekin.

Kyläläiset Asko Koivu, Pekka Kauppi ja Juha Laine muistelevat, että Otolla oli omanlaisensa tyyli. Taisi nuori mies pyöritellä letkua päänsä yläpuolella ja tehdä vielä kierähdyksen ennen kuin irrotti otteensa.

Kisakenttä voikukkaniityllä

Alunperin idea letkunheiton MM-kisoista Letkun Puodin "takapihalla" irtosi kaiketi Juha Laineen aivojen raksutuksesta.

– Kun oltiin tässä osuuskunnan (kyläkauppaa pyörittävä osuuskunta) toiminnassa aktiivisesti mukana alkuaikoina, niin sitä tuli mietittyä kaikenlaisia tapahtumia, mitä täällä voisi olla.

Laine kertoo, että kyläkaupalle houkuteltiin väkeä muun muassa harrastetapahtumalla ja puutarhapäivällä ennen kuin varsinainen lamppu syttyi.

– Tuli vaan mieleen, että kun Letkulla ollaan, niin eikö täällä voisi letkuakin heittää.

Pekka Kauppi näyttää letkunheiton mallia Asko Koivun ja Juha Laineen seuratessa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Laine, Kauppi tai Koivu eivät muista, kenen puutarhaletkusta kisaväline katkaistiin, mutta mittaa sillä on puolisentoista metriä.

Tarkasti letkunpätkää ei ole mitattu, eikä mitata. Tarkoituksena on, että kisaan tullaan kylmiltään ilman sen suurempaa harjoittelua. Jos letkusta olisi tarkat mitat, joku saattaisi innostua harjoittelemaan.

Kilpailu vetää mukavasti väkeä Letkun Puodin pihalle, ja samalla vietetään Avoimet Kylät -päivää. Ei ole tavatonta, jos itse MM-kisaan osallistuu satakunta heittäjää. Miehille, naisille, tytöille ja pojille löytyvät omat sarjansa.

Kisakenttä on niitetty voikukkaa keltaisenaan puskevalle niitylle. Sektorin rajoista ei voi erehtyä. Takaraja on noin 30 metrin päässä lankulta.

Tänä vuonna aurinkoinen ja tyyni heittosää

Letkulla ennakoitiin, että tämän vuoden kisasta tulee aurinkoisen ja tyynen sään taisto. Asko Koivu arvelee, että tuulettomuus vaikuttaa kisasuorituksiin.

Uskoisin, että nyt heitetään aika pitkälle.

Asko Koivu

– Uskoisin, että nyt heitetään aika pitkälle. Heitot saattavat olla tasaisempia kuin tuulella, jolloin heitot voivat olla kahden ja 20 metrin välillä. Nyt kaikki heittävät todennäköisesti yli 10 metriä ja alta 30 metriä.

Kun kisa on käyty Avoimet kylät -päivänä, vetäytyy kisaväline vuodeksi omaan rauhaansa kassakaapin perukoille odottamaan seuraavaa MM-kisapäivää.