Orpo: Kokoomuksessa mietittävä, onko hallitusyhteistyön jatkaminen mahdollista

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvailee tilannetta vakavaksi paikaksi.

hallituspolitiikka
Petteri Orpo
Petteri OrpoAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo haluavansa keskustella oman puoluejohtonsa ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa siitä, onko hallitusyhteistyön jatkaminen mahdollista Jussi Halla-ahon tultua valittua perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

– Kokoomus ei ole hinnalla millä hyvänsä hallitusyhteistyössä mukana. Kokoomukselle on tärkeää, että Smolnan hengessä yhdessä kirjoitettuja hallitusohjelman periaatteita kunnioitetaan ja niihin sitoudutaan, Orpo sanoi medialle Turussa.

Orpon mukaan pelkästään hallitusohjelmaan sitoutuminen ei riitä.

– Kyse on myöskin niistä periaatteista, joiden pohjalta hallitusohjelmaa on rakennettu. Siellä lukee muun muassa, että "Suomi on avoin, kansainvälinen, kieleltään ja kulttuuriltaan rikas maa". Muun muassa tämän kirjauksen osalta Timo Soini on ollut takuumies politiikalle ja yhdessä tekemiselle ja siihen on voinut luottaa.

Muutos saa Orpon pohtimaan, onko perussuomalaisilla jatkossa Soinin kaltaista takuumiestä. Hänen mielestään se juuri on vielä täysin epäselvää.

– Sen lisäksi aikaisemmin ja puheenjohtajakiertueen aikana on ollut asioita, jotka pistävät miettimään tilannetta vakavasti.

Orpo kuitenkin huomauttaa, että kyseessä on niin "vakava paikka", ettei asian kanssa pidä hötkyillä.

– Haluan käydä keskustelut, joihin viittasin. Maanantaina meillä on pääministerin kutsuma tilaisuus, jossa hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat koolla. Sen jälkeen katsotaan lopulliset ratkaisut.

"Jyväskylästä tulee ulos eri puolue"

Orpon mukaan perussuomalaiset on erittäin isossa muutoksessa. Hän mielestään on selvää, että Jyväskylästä tulee ulos aivan eri puolue kuin mikä sinne lähti.

Orpo pitää myös "erittäin isona menetuksenä" sitä, jos Soini joutuu jättämään ulkoministerin tehtävät.

– Jos oikein ymmärsin uuden puheenjohtajan puheista, hän jo ikään kuin näytti ovea Soinille. Soini on ollut hallitusohjelman ja yhteisen tekemisen takuumies. Se on iso menetys yhteistyölle. Erittäin iso menetys.