Isosaari avasi yli sadan vuoden salansa – Ensivaikutelmana linnunlaulua ja yllätyksenä golfkenttä

Entinen suljettu Sotilassaari avautui tänään yleisölle. Heti "neitsytmatkalla" oli mukana kymmeniä innokkaita.

Helsingin saaret
Isosaaren golfkenttä.
Olli-Pekka Kursi / Yle

Isosaari sijaitsee Helsingin ulkosaaristossa pääkaupunkiin johtavan meriväylän alkupäässä, mutta silti vain 40 minuutin lauttamatkan päässä Kauppatorilta. Yli sata vuotta suljettuna ollut saari on myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde.

Tänään ensimmäiselle lauttamatkalle jonotti aamulla 77 innokasta, ja saareen oli käynyt kello 17.30:een mennessä tutustumassa jo noin 500 ihmistä.

Isosaaren mainostetaan olevan lähellä kaupunkia, mutta vapaa kaupungin äänistä. Lähes 80 hehtaarin saaressa on hiekka- ja kalliorantoja, mutta kartasta (siirryt toiseen palveluun) näkyy myös vielä suljettuja armeijan alueita.

Porilainen Tuomas Koskinen perheineen on viikonloppureissulla Helsingissä. Hän luki aamun lehdestä Isosaaren avautumisesta ja niin perhe pakkasi piknikille mukaan voileipiä ja croissantteja, vaikka Isosaaressa palvelee myös esimerkiksi ravintola isolla terassilla.

– Luonto, venematka ja kaunis ilma houkuttelivat meitä. Ensivaikutelma muutaman sadan kävelymetrin jälkeen on rauhallinen, täällä on valtavasti laulavia lintuja. Se toki vähän yllätti, että täällä sanottiin olevan koskematonta luontoa ja ensimmäisenä on vastassa golfkenttä, Tuomas Koskinen sanoi.

Isosaari
Olli-Pekka Kursi / Yle

Maanantaisin vain golfia

Helsinkiläinen Vesa Asp oli päättänyt lähteä tänään johonkin Helsingin saarista ja valinta osui Isosaareen. Intohimoinen golfin pelaaja syttyi matkalla, kun muisti, että saaressa on Suomen vaativin par-3-kenttä.

– Pääsen tsekkaamaan alustavasti paikkoja. Näyttää tosi hienolta ja makeelta. Ehdottomasti tänne tullaan golfaamaan heti maanantaina.

Saari on varattu golfaajille (siirryt toiseen palveluun) ja omalla veneellä liikkuville maanantaisin.

Isosaari on ollut suljettu sotilassaari aina siitä saakka, kun sitä linnoitettiin osana Viaporin (nykyisen Suomenlinnan) linnoitusta.

Sotilaskäytössä olleen Isosaaren hiekkarannalta avautuu näkymä Helsinkiin. Isosaari sijaitsee Santahaminasta suoraan etelään.
Senaatti-kiinteistöt

Suljettu saari aina Venäjän vallan ajasta

Venäjän vallan aikaisia "aarteita" Isosaaresta muistaa myös helsinkiläinen Tatu Korhonen. Hän asui lapsena 1960-luvulla Suomenlinnassa ja veneili usein isompien poikien kyydissä sekä Vallisaareen, Vasikkasaareen että Isosaareen.

– Isosaaressa vakituiset asuvat kaverit olivat kullanarvoisia pikkupojille, sillä heiltä sai vaihtotavarana vanhaa venäläistä tykkiruutia. He sukelsivat sitä jostakin dumppauspaikasta täällä Isosaaressa. Viivoittimen näköisiä kovia ruudin palasia vaihdettiin muun muassa sarjakuvalehtiin. Ruuti meni kuin kuumille kiville ja sitä sitten jysäyteltiin, Korhonen muistelee nauraen.

Tänään hän oli varustautunut Isosaareen kahdella kameralla: toisessa on vähän erikoisempi linssi pilvien ja meren kuvaamiseen, toisella otetaan mustavalkoisia kuvia.

– Tämä on historiallinen päivä ja varasin lipun netissä heti kun kuulin tästä. Tulen kuvaamaan tänään paljon. Paluuajankohdankin jätin avoimeksi.

Isosaari
Olli-Pekka Kursi / Yle

Kaupunki kerää ideoita kehittämiseen

Helsingin kaupunki kerää parhaillaan ideoita, miten Isosaarta voisi kehittää (siirryt toiseen palveluun). Valtion Senaatti-kiinteistöt on vuokrannut alueen rakennuksineen Suomen Saaristokuljetus Oy:lle.

Isosaareen liikennöidään kesä- ja elokuussa vain viikonloppuisin, mutta juhannuksesta koulujen alkuun tiistaista sunnuntaihin. Maanantait on siis varattu golf-risteilyille.

Voit tutustua Yle Uutisten Isosaaresta kuvaamaan 360-videoon täältä.

Kartta, Isosaari
Google

Päivitetty kävijämäärä kello 17.45.