Tsega Kiflie juoksi Kuopiosta Helsinkiin 100-vuotiaan Suomen kunniaksi: "Yksinkertaisesti, Suomi on hieno maa"

Kuopiolaismies juoksi yli maratonin päivässä ja saapui Eduskuntatalolle tänään.

Suomi 100
Tsega Kiflie ja Etiopian lippu.
Katja Kifle

Kestävyysurheilua harrastava Tsega Kiflie tempaisi 100-vuotiaan Suomen kunniaksi niin, että heikompia hirvittää. Mies juoksi kymmenessä päivässä Kuopiosta Helsinkiin, eli lähes kymmenen maratonin verran.

Kuopiossa asuva etiopialaistaustainen mies sanoo, että hän haluaa kunnioittaa Suomen juhlavuotta kiitollisuudesta.

– Mulla on kiitollisuuden velka suomalaisille ja Suomen kansalle. Saa olla, opiskella ja elää turvallisesti. Yksinkertaisesti Suomi on hieno maa.

Monikulttuurikeskus Kompassin ohjaajana työskentelevä Kiflie lähti matkaan Kuopiosta kesäkuun ensimmäinen päivä. Kymmenen päivää myöhemmin hän pääsi perille Helsinkiin Eduskuntatalon eteen, kuten suunniteltu.

– Nyt on todella hyvä fiilis ja tyhjä olo. Matkan varrella eksyin Helsingissä, mitä pelkäsinkin, joten matkaa tuli ylimääräistä 3–4 kilometriä, mies kertoo matkastaan.

Kolmet kengät matkalla

Sekä matkan alkaessa, että sen päättyessä Kiflietä oli vastaanottamassa monikymmenpäinen joukko ystäviä, työkavereita ja muuta kannustamaan tullutta väkeä. Jo lähtöpäivänä Kiflie kertoi saavansa voimaa tukijoukoista. Päätepisteellä Eduskuntatalolla miehelle satoi onnitteluita sekä lahjoja. Työkaverit olivat muistaneet juoksijaa miehen omien toiveiden mukaan "sinisellä makkaralla" ja oluella.

Matkan aikana häntä auttoi ystävä ja asuntoauto. Myös kokemus kestävyysurheilusta oli tarpeen pitkällä matkalla. Ennen lähtöä miestä jännitti kylmä sää, mutta matkalla hankalinta oli kuitenkin liikenteen rinnalla juokseminen.

– Kuopiosta Suonenjoelle ruuhkaisella Ysitiellä sekä myöhemmin Nelostiellä juokseminen oli todella pelottavaa. Rekat ajoivat läheltä.

Matka oli Kiflien mukaan sekä henkisesti että fyysisesti vaativa. Juoksua varten oli varattu mukaan kolme paria kenkiä ja kolme paria myös käytettiin. Kenkiä tärkeämpi kilpavaruste löytyi kuitenkin omasta itsestä

– Lähdin tähän savolaisella mentaliteetilla ja etiopialaisilla geeneillä, ja sillä pärjäsin.

Samalla lailla takaisin?

Idea hurjasta juoksumatkasta syntyi sekä kiitollisuudesta Suomea ja kotikaupunki Kuopiota kohtaan. Omasta hyvinvoinnista huolenpitäminen sekä yhteisöllisyys on hänelle myös tärkeää.

– Nykyään puhutaan paljon negatiivisia asioita, mutta tahdon tuoda kannustavaa ja yhdessä tekemisen meininkiä. Toivon, että seuraava 100 vuotta on vielä parempaa kuin nyt, se on mun unelma, Kiflie kertoo.

Entä aikooko mies vielä joskus juosta saman matkan uudestaan?

–En ikinä juokse tätä uudestaan! Enkä suosittele kenellekään, Kiflie nauraa.