Britannian pääministerin Theresa Mayn "hirviöneuvonantajille" kenkää – Konservatiivipuolueen sisällä kuohuu huonon vaalimenestyksen jälkeen

Konservatiivipuolueen keskeiset vaikuttajat uhkasivat jopa haastaa Mayn johtajuuden, jos pääneuvonantajat eivät ota vastuuta odotettua huonommasta vaalituloksesta.

Britannia
Fiona Hill ja Nick Timothy
Fiona Hill ja Nick Timothyfacundo Arrizabalaga / EPA

Britannian konservatiivipuolueen sisällä on kuohunut torstain parlamenttivaalien jälkeen. Jotkut konservatiivihallituksen ministerit ja kansanedustajat uhkasivat jopa vetää tukensa Mayn uudelta hallitukselta, jos pääministeri ei erota ainakin toista tärkeimmistä avustajistaan.

Brittimedialle puhuneiden konservatiivien keskeisten vaikuttajien mielestä May on osoitettava, että hän on valmis muutoksiin vaalien jälkeen. He syyttivät pääministerin pääneuvonantajia, Nick Timothya ja Fiona Hilliä, puolueen odotettua huonommasta vaalimenestyksestä.

Sanomalehti The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan konservatiivien kansanedustajien viestiryhmässä pääneuvonantajia haukuttiin vaalituloksesta. Yksi puolueen ministereistä luonnehti avustajia "hirviöiksi, jotka pönkittivät Maytä ja hukuttivat puolueemme".

Avustaja: vaalitulos on valtava pettymys

Lauantaina iltapäivällä avustaja Nick Timothy ilmoitti eroavansa tehtävästään. Myös Fiona Hill on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä.

Konservatiivien verkkosivuilla julkaistussa lausunnossa (siirryt toiseen palveluun) Timothy ilmoitti kantavansa vastuunsa roolistaan konservatiivien vaalituloksesta, jota hän kuvaili valtavaksi pettymykseksi. Erityisesti Timothy pahoitteli vanhusten kotihoitoa koskenutta aloitetta, joka julkaistiin konservatiivien vaaliohjelmassa.

Aloite, jossa ehdotettiin, että iäkkäiden pitäisi maksaa kotihoidostaan oman asuntonsa arvolla, herätti Britanniassa valtavan kohun. Sitä pidetään yhtenä merkittävänä syynä siihen, että konservatiivit menettivät 13 kansanedustajanpaikkaa ja parlamenttienemmistönsä.

Vaalien jälkeen konservatiivipuolueessa on arvosteltu voimakkaasti Mayn johtamistyyliä sekä sitä, että vaalikampanja oli niin tiukasti sidottu pääministeriin henkilönä. Nyt Mayn toivotaan omaksuvan erilaisen johtamistyylin ja vähentävän riippuvuuttaan keskeisistä neuvonantajistaan.

Theresa May
Theresa MayBen Stansall / AFP

Kiistelty yhteistyökumppani Pohjois-Irlannista

May ilmoitti perjantaina muodostavansa hallituksen Pohjois-Irlannin Demokraattisen unionistipuolueen (DUP) tuella. Monien konservatiivien on vaikea niellä, että puolue joutuu hallitsemaan arvokonservatiivisen DUP:n avulla.

DUP vastustaa muun muassa aborttia ja samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Monien konservatiivien onkin vaikea niellä, että puolueen pitäisi hallita patavanhoillisen DUP:n tuella.

Skotlannin konservatiivien puheenjohtaja Ruth Davidson on arvostellut yhteistyötä DUP:n kanssa (siirryt toiseen palveluun). Skotlannin konservatiivit vaalimenestykseen luotsannut Davidson on kihloissa toisen naisen kanssa ja pari haluaa avioitua kirkossa.

Perjantai-iltana Davidson sanoi saaneensa pääministeri Maylta vakuutuksen, että tämä pyrkii edistämään seksuaalivähemmistöjen oikeuksia Pohjois-Irlannissa DUP:n kanssa tehtävästä yhteistyötä huolimatta.

Konservatiivit pelkäävät myös DUP:n vaativan myönnytyksiä tuestaan, sillä puolue haluaa lisärahoitusta Pohjois-Irlannille.

Britannian hallituksen kyky toimia välittäjänä Pohjois-Irlannin tilanteessa voi myös kärsiä. Tasavaltalaisten Sinn Féin voi suhtautua epäluuloisesti hallitukseen, joka tukeutuu unionisteihin.

Kuinka kauan May istuu hallituksen johdossa?

Vaalituloksen jäljiltä tilanne konservatiivipuolueessa on hyvin sekava. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n politiikan toimittaja Laura Kuenssberg (siirryt toiseen palveluun) arvioi käymiensä keskusteluiden perusteella, että May ei jatka pitkään pääministerinä.

Konservatiivilähteiden mukaan puolue on hiljalleen ja vastahakoisesti taipumassa tukemaan Mayta toistaiseksi. Monet kuitenkin korostavat, että pääministerin on lähdettävä.

Mayn odotetaan nyt pysyvän puolueen johdossa ainakin kesäkuun 19. päivään asti, jolloin kuningatar lukee hallituksen ohjelman. Samana päivänä Britannian pitäisi myös aloittaa eroneuvottelunsa Euroopan unionin kanssa.

Monet toivovat, että sen jälkeen pääministeri vaihtuisi.