RKP:n Henriksson: Olemme valmiita istumaan pöytään, jos maahan tarvitaan uusi hallitus

Hallitukseen tulon ehtona olisivat neuvottelut uudesta hallitusohjelmasta.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue
Anna-Maja Henriksson puhuu RKP:n puoluekokouksessa Helsingissä.
Anna-Maja Henriksson RKP:n puoluekokouksessa Helsingissä lauantaina.Aku Häyrynen / Lehtikuva

RKP on valmis neuvottelemaan, mikäli maahan tarvitaan uusi hallitus, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi Jussi Halla-ahon valinnan jälkeen. Mikäli perussuomalaiset lähtisivät hallituksesta, saisivat keskusta ja kokoomus kristillisdemokraattien ja RKP:n avulla niukan 101 edustajan enemmistön eduskuntaan.

– Jos syntyy sellainen tilanne, että on tarve saada uusi hallitus aikaiseksi, niin olemme valmiita istumaan pöytään. Se on isänmaallinen teko siinä tapauksessa. Mutta katsotaan nyt päivä kerrallaan. Emme tiedä vielä, mikä tulee olemaan perussuomalaisten uuden puheenjohtajan linja ja mitä se tulee merkitsemään tälle hallituskoalitiolle, Henriksson sanoi haastattelussa RKP:n puoluekokouksessa Helsingissä.

Hallitusyhteistyön ehtona RKP vaatisi neuvotteluita uudesta hallitusohjelmasta. Aamulla ennen perussuomalaisten puheenjohtajavalintaa pitämässään puheessaan Henriksson nosti esille asioita, joihin RKP haluaisi muutoksia.

– Puhutaan koulutusasioista, sote-uudistuksen suunnasta ja maahanmuutosta. Me tarvitsemme uuden ohjelman, joka istuu tähän päivään, jos sellainen paikka tulee.

"Syvällä mustavalkoisessa kuplassa"

Aamuisessa puheessaan Henriksson esitti perussuomalaisille toiveen siitä, että puolue astuisi ulos ”mustavalkoisesta kuplasta”. Jyväskylän kokouspaikalla ei selvästikään RKP:n toiveita kuunneltu.

– Kyllä tällä tuloksella ollaan aika syvällä mustavalkoisessa kuplassa. Haluaisin nähdä joitakin edistysaskelia tai edes pyrkimyksiä tulla ulos sieltä, mutta sitä ei ole ainakaan tähän mennessä nähty.

Samalla Henriksson halusi myös onnitella perussuomalaisten uutta puheenjohtajaa selkeästä voitosta. Halla-aho sai äänestyksessä 949 ääntä. Toiseksi tulleen Sampo Terhon saldo jäi 629 ääneen.

Hallituksella edessä kuumat paikat

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Stefan Wallin ei ollut yllättynyt lopputuloksesta.

– Kyllähän tietyt merkit ovat olleet ilmassa vähän pidemmän aikaa. Niin selvästi kuin puolue-eliitti petasikin tätä puheenjohtajuutta Sampo Terholle, tämä oli kentän vastaisku.

Wallin povaa hallitukselle kuumia paikkoja, jos Halla-aho ryhtyy toteuttamaan puheenjohtajakamppailunsa aikana esittämiään ajatuksia.

– Olettaisin, että Juha Sipilä yrittää pitää tämän korttipakan pystyssä niin pitkään kuin mahdollista. Se vaatii kyllä erittäin pitkää pinnaa pääministeriltä, kuten varmasti kaikilta muiltakin ministereiltä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on kertonut haluavansa keskustella oman puoluejohtonsa ja pääministeri Sipilän kanssa siitä, onko hallitusyhteistyön jatkamiselle edellytyksiä.

Pääministeri Sipilä aikoo tavata Jussi Halla-ahon maanantaina.