Analyysi: Halla-ahon myrskyvaroitus

Europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon kannattajat yllättivät kaikki. Halla-aholaiset jyräsivät ratkaisun ja puolueen uudelle kurssille ensiäänestämällä ja murskanumeroin, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-aho
Jussi Halla-ahoPetteri Paalasmaa / AOP

Kaikki Jyväskylän puoluekokoukseen tulleet povasivat tasaista ja jännittävää puheenjohtajataistoa europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon sekä kulttuuri-, urheilu- ja EU-ministeri Sampo Terhon kesken.

Toisin kävi. Halla-ahon kannattajia oli niin paljon, että ääniä tuli 949 eli reilusti yli puolet jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Ministerien ja muun puoluejohdon tukema Sampo Terho jäi kauas kakkoseksi 629 äänellään.

Tulos veti Halla-ahon sanattomaksi

Tulos löi kaikki ällikällä, myös Halla-ahon itsensä. Kiitospuheessaan Halla-aho sanoi kahteen kertaan olevansa sanaton. Hän kiisti, että Jyväskylään olisi matkannut joku puolueen valtaamiseen tähdännyt joukkio. Tulosta Halla-aho kuvasi puolueen kypsyyskokeeksi.

Valinnan jälkeisissä haastatteluissa Halla-aho oli tyyni mutta määrätietoinen. Hallituksessa olo ei ole itseisarvo eikä oppositio ole yhtä kuin Siperiaan karkotus.

Pääministeri Juha Sipilän tapaamiseen heti maanantaina hän on valmistautunut: hallitusohjelman uusiksi neuvottelemista hän ei vaadi, mutta hallituksen on toteutettava myös perussuomalaisille tärkeitä asioita. Sellainen on esimerkiksi 80-kohtainen maahanmuuttopolitiikkaa kiristävä ohjelma. Halla-ahon mukaan yhä on myös niin kutsuttuja vetovoimatekijöitä, joiden perusteella turvapaikanhakijat suuntaavat muiden maiden sijaan Suomeen.

Tuuletusta tulossa kärkikaartiin ja puoluetoimistoon

Halla-aho on laskenut tarkkaan, että PS-ministereistä Timo Soini, Jussi Niinistö, Jari Lindström ja Sampo Terho ovat antaneet suoraan tai epäsuorasti ymmärtää, että hänen valintansa on puolueelle ongelma. Sitä Halla-aho on valmis ratkaisemaan esimerkiksi siten, että vanhojen valtiomiesten tapaan myös ulkoministeri Timo Soini voisi väistyä ministerinpestiltä.

Suurta tuuletusta Halla-aho kaipaa myös puoluetoimistoon ja puolueen toimintaan.

Jo ennen Jyväskylän kokousta Halla-aho toivoi vaihdoksia myös puheenjohtajistoon. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi sopisi hänestä kansanedustaja Laura Huhtasaari eli ei nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö. Huhtasaari valittiin vähän ennen kello viittä, Niinistöä ei. Äänet jakautuivat Huhtasaaren eduksi selvällä erolla 781–450.

Kolmantena varapuheenjohtajana Halla-aho näkisi mieluiten kansanedustaja Juho Eerolan, joka oli mukana muun muassa Nuivassa Manifestissä eli maahanmuuttovastaisessa ohjelmassa, jonka 12 perussuomalaista voimanimeä allekirjoitti vuonna 2011.

Jo puoluesihteerivaali osoitti, että vanhan kaartin voi olla vaikea pitää asemansa. Nuivalaisiin kuuluva Riikka Slunga-Poutsalokin piti paikkansa vaivoin, sillä nuorten ehdokas Jarmo Keto hävisi vain äänin 707–781.

Jyväskylässä tuli vahvasti tunne, että nyt Halla-aho ja hänen kannattajansa ovat myrskyvaroituksensa antaneet.