Intialaistähteä uhkaava jättilisko, Isis naisten silmin – Arabikanavat marssittavat ramadanina ruutuun televisiosarjojen koko kirjon

Paastokuukausi ramadan on arabimaissa televisiosarjojen suurinta sesonkiaikaa. Kilpailu on kovaa, joten sarjat ovat toinen toistaan vauhdikkaampia.

televisio-ohjelmat
ADTV-yhtiön verkkosivu.
ADTV

Kyseenalaisia piloja julkkiksille. Suurta draamaa ja tunteita. Isisin julmuuksia. Tällaisia ohjelmia nähdään muslimien paastokuukausi ramadanin aikaan arabikodeissa.

Parhaillaan käynnissä oleva ramadan on ollut jo pitkään televisiosarjojen kovinta sesonkiaikaa Lähi-idässä. Monet perheet nauliintuvat television ääreen iltaisin, kun aurinko on laskeutunut ja syöminen on sallittua. Valtioiden rajat ylittävien sarjojen katsojamäärät ovat valtavia.

Muun muassa egyptiläiset ja syyrialaiset sarjat ovat olleet seurattuja. Sarjat vaihtelevat komedioista saippuaoopperoihin, draamoihin ja historiallisiin spektaakkeleihin.

Kilpailu katsojista on kovaa, joten sarjat saavat toinen toistaan dramaattisempia ja hullumpia käänteitä. Tänäkin vuonna monet sarjat ovat herättäneet tunteita.

Naisten elämää Isisin vallan alla

Mustat varikset -sarja pureutuu kipeään aiheeseen eli elämään Isisin valtaamilla alueilla. Pahamaineista järjestöä seurataan erityisesti naisten tarinoiden kautta.

Sarjassa Isisistä luodaan kuvaa julmana rikollisjärjestönä, jonka johtajat ovat tekopyhiä ja korruptoituneita, kuvailee sanomalehti The New York Times (siirryt toiseen palveluun). Isisin riveihin värvätyt nähdään sarjassa usein uhreina, joita odottaa traaginen kohtalo.

Yhdessä jaksossa kuvataan lasten aivopesemistä Isisin propagandalle. Toisessa tarinassa vankina olevalle jesidinaiselle paljastuu, että Isis-taistelijan vaimo katselee salaa televisiota. Sarjassa nähdään myös äiti, joka matkustaa etsimään Isisin riveihin karannutta poikaansa.

Suositut televisiosarjat ovat aiemminkin olleet tehokas keino poliittisten viestien välittämiselle. Mustat varikset -sarjan tekijät kertovat haluavansa vastustaa Isisiä.

Sarjan tekijät kertovat saaneensa (siirryt toiseen palveluun)uhkauksia. Isis pitää hallussaan alueita Syyriassa ja Irakissa, mutta järjestö on joutunut yhä ahtaammalle.

Mustat varikset -sarja.
ADTV

Julmia piloja julkkiksille

Egyptissä suurta suosiota – ja närkästystä – ovat aiheuttaneet piilokamerasarjat. Vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut on ohjelma, jossa näyttelijä Ramez Galal huijaa tunnettuja henkilöitä julmilla tavoilla.

Tänä vuonna ohjelmaan osallistuneet julkkikset luulevat saapuvansa haastatteluun aavikolle, mutta alkavat upota juoksuhiekkaan. Galal lähestyy loukkuun jääneitä tähtiä jättiläisvaraaniksi pukeutuneena.

Ohjelmassa on nähty muun muassa bollywood-tähti Shah Rukh Khan (siirryt toiseen palveluun), joka näyttää suuttuvan pilasta niin paljon, että meinaa lyödä Galalia. Intialaisnäyttelijän edustajat ovat myöhemmin sanoneet (siirryt toiseen palveluun), että suuttumus ei ollut aitoa, sillä Khan oli nähnyt käsikirjoituksen etukäteen.

Egyptin televisiossa on nähty muitakin vastaavia huijaussarjoja, kuten lavastettuja lento-onnettomuuksia. Viime vuonna kohua herätti ohjelma, jossa ihmiset luulivat joutuneensa Isisin sieppaamaksi.

Yhdessä jaksossa uhriksi joutui (siirryt toiseen palveluun)näyttelijä Heba Magdi, jolle Isisin sieppaajiksi naamioituneet miehet yrittivät pukea itsemurhapommittajan liiviä. Videolla Magdi itkee hysteerisesti ja yrittää riuhtoa itseään irti.

Muutamat egyptiläiset poliitikot ovat vedonneet, ettei tällaisia ohjelmia enää näytettäisi.

Arabien oma Game of Thrones?

Kun fantasiasarja Game of Thronesin fanit odottavat tuskaisina heinäkuussa alkavaa uutta tuotantokautta, arabiaa taitaville on tarjolla korviketta jo aiemmin. Yksi tämän vuoden kalleimmista ramadansarjoista on nimittäin fiktiivinen, historiallinen sarja Orkidea.

Sarja kertoo kolmen kuningaskunnan valtakampailusta. Monet ovat verranneet Orkideaa amerikkalaiseen menestyssarja Game of Thronesiin. Sosiaalisessa mediassa levisi jo ennen sarjan alkamista vertailuja yhteneväisyyksiä kahden sarjan hahmojen välillä.

Orkideassa näyttelevä Abed Fahed on sanonut (siirryt toiseen palveluun)sarjan tarinan olevan hyvin erilainen kuin Game of Thrones.

Televisiokanava Abu Dhabi TV:n (siirryt toiseen palveluun)esittämää sarjaa on kuvattu muun muassa Romaniassa ja Ranskassa. Innoitusta on ammennettu ainakin Assyrian, Egyptin ja Sumerian muinaisista valtakunnista.

Orkidea -sarja.
ADTV

Egyptiläisdraama lentoemännistä suututtaa

Egyptiläinen lentoemäntien elämää kuvaava sarja on aiheuttanut närkästystä. Maa ja ilma -niminen sarja kertoo lentoemännästä, jota epäillään lentokoneen kaappauksesta. Näyttelijä Ghada Abdel Razakin näyttelemä lentoemäntä yrittää todistaa syyttömyytensä.

Uutiskanava Al Arabiyan mukaan (siirryt toiseen palveluun) lentoemännät juovat sarjassa alkoholia, kun taas lentäjät pettivät puolisoitaan ja ahdistelevat kollegojaan. Lentohenkilökunta salakuljettaa myös aseita ja huumeita (siirryt toiseen palveluun).

Närkästyneiden mielestä sarja antaa väärän kuvan lentoemäntien työstä. Egyptin lentoemäntien ammattiliitto on ehtinyt jo ilmaista paheksuntansa.