"Turisti hämmästyy Helsingin kauneutta – ainakin hyvällä säällä"

Helsinki-oppaat ilmestyvät kaduille sunnuntaina. Vinkkejä tarjotaan niin turisteille kuin paikallisille.

matkailu
Ihmisiä vihreät Helsinki-oppaan liivit yllään.
Aleksi Järvinen (taustalla), Marina Rydman ja Sini Myllys sovittivat perjantaina Helppien asuun kuuluvia vihreitä liivejä. Oppaiden työnantaja on kaupungin markkinointiyhtiö Helsinki Marketing.Markku Pitkänen / Yle

Kaksikieliset kadunnimet. Se, että Helsinki onkin kaunis – ainakin hyvällä säällä. Muun muassa tällaisia asioita turistit hämmästelevät, kertoo Sophie Aminoff.

Hän on jo toista kesää samassa työssä, Helsingin kaupungin ilmaisena matkailuneuvojana.

– Asiakaspalvelutyö, jossa asiakkaat ovat tyytyväisiä, koska he ovat lomalla. Se on aivan parasta, Aminoff summaa.

Matkailuneuvojat eli Helsinki Helpit jalkautuvat kaduille perinteisesti Helsinki-päivänä (12.6.). Tänä vuonna Helsinki-päivän ohjelma ja oppaiden työ alkaa jo sunnuntaina 11.6.

Sophie Aminoff
Sophie Aminoffin mukaan matkailuneuvojan työ on juuri niin hauskaa, miltä se näyttääkin. Siksi hän hakeutui oppaaksi toista kesää peräkkäin.Markku Pitkänen / Yle

Matkailuneuvojat liikkuvat kesän ajan tiiviisti Helsingin kantakaupungissa ja satamissa. Suurin yksittäinen asiakasryhmä ovat risteilymatkustajat, joita saapuu tällä kesäkaudella Helsinkiin arviolta 440 000.

Helppien esimies Joonas Kaijala kertoo, että tyypillinen työtehtävä voi olla esimerkiksi suositella risteilyvieraalle hauskaa tekemistä neljän tunnin maissaoloajaksi. Yleensä neuvotaan yksinkertaisia asioita: miten löytää paikasta A paikkaan B, missä mikin nähtävyys on.

Kaikkeen kuitenkin varaudutaan. Kansioon, jota oppaat kantavat mukanaan, sujahtavat mm. joukkoliikenteen aikataulut, listauksia suomalaisesta designista ja Alvar Aallon kohteista, tietoa maanantaisin auki olevista museoista sekä pankkiautomaattien ja apteekkien sijainneista.

Kesän Helsinki-oppaita kokoamassa itselleen opaskansiota.
Viimeisenä päivänä Helsinki-oppaiden perehdytyksessä kukin kokoaa itselleen opaskansion. Sieltä pitäisi löytyä vastaus melkeinpä mihin tahansa kysymykseen.Markku Pitkänen / Yle

Helppien toiminta alkoi työllistämishankkeena vuonna 1995. Nykyään kyseessä on aivan tavallinen – ja kysytty kesätyö. Tänä vuonna hakijoita oli runsaat kolmesataa. Onni potkaisi 22 kielitaitoista ja ulospäin suuntautunutta nuorta.

– Kiva kolmen kuukauden työpaikka, saa olla ulkona, nauttia Helsingistä ja kesästä, puhua ihmisten kanssa ja oppia uutta, ensimmäistä kertaa oppaaksi ryhtyvä Elias Edström luettelee työn hyviä puolia.

Suomi, ruotsi ja englanti ovat vähimmäisvaatimus kaikille matkailuneuvojille. Lisäksi on hyvä osata ainakin yhtä-kahta eksoottisempaa kieltä.

Edströmin valtti on sujuva kiinan kielen taito. Lisäksi joukosta löytyy muun muassa japanin ja korean kielen taitajia. Yhdessä opasjoukko puhuu pitkälle toistakymmentä kieltä.

Elias Edström kokoaa materiaalia omaan opaskansioon.
Elias Edström otti kiinan kielen haltuun opiskellessaan kolme vuotta Peking-oopperaa Kiinassa.Markku Pitkänen / Yle

Joka aamu oppaat myös briiffataan kaupungissa meneillään olevista tapahtumista. Sophie Aminoff kertoo itsekin hämmästyneensä tapahtumien kirjoa.

– Vaikka olen asunut Helsingissä melkein koko ikäni, en ollut tajunnut, että on näin paljon yleisötapahtumia, konsertteja, keikkoja, opastuksia, ruokakarnevaaleja...

Helppiä kannattaa siis nykäistä hihasta, vaikka olisi paljasjalkainen helsinkiläinen. Aina voi oppia jotain uutta.

helsinki helpit
Joonas Kaijala on itse toiminut kaksi kesää oppaana ja on nyt oppaiden esimies.Markku Pitkänen / Yle