Politiikan tutkija: Jussi Halla-ahon puheenjohtajuus ei aiheuta hallituskriisiä

Epämääräinen hallitusohjelma tarjoaa Halla-aholle helpon tilaisuuden näyttäytyä vahvana puoluejohtajana ilman että hallitussopu kärsii.

Perussuomalaiset
Markku Jokisipilä
Markku Jokisipilä Vesa Moilanen / Lehtikuva

Jussi Halla-ahon valinta perussuomalaisten puoluejohtajaksi sai osakseen vakavia kommentteja niin hallituspuolueista kuin oppositiosta. Politiikan tutkija, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvelee, ettei valinta aiheuttaisi kummoisiakaan järistyksiä hallituksessa.

Kokoomuksen puoluejohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo kuvaili tilannetta vakavaksi. Hän penäsi sitoutumista hallitusohjelman periaatteisiin. Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä kommentoi, että valinta on kova paikka hallitukselle. Sipilä vetosi eroavaan arvopohjaan ja sanoi käyvänsä Halla-ahon kanssa erityisesti läpi sellaiset asiat, joissa näkemykset eroavat.

Jokisipilä ei pidä tilannetta mitenkään tulenarkana.

– Hallitusohjelman kohta, johon Orpo viittasi on epämääräinen kuin mikä - ja Halla-ahohan on sanonut monet kerrat, että hän sitoutuu kunnioittamaan kesällä 2015 tehtyä ohjelmaa, Jokisipilä sanoo.

– Kohta on niin monitulkintainen, että luulen Halla-aho pystyvän luovimaan sen ohi ihan helposti vain toteamalla, että hän noudattaa Suomen lakia ja perustuslakia, niin se on siinä.

Halla-aho patistanee hallitusta toimiin

Jokisipilän mukaan Halla-ahon on helppo kuitata Sipilän epäilyt.

– Hallitus teki monikymmenkohtaisen maahanmuuttopoliittisen toimintaohjelman, jossa on paljon sellaisia toimenpiteitä, joita ei ole edelleenkään laitettu täytäntöön. Perussuomalaisten puoluekokouksessa se oli yksi isoimpia keskustelunaiheita: hallitus on tällaista sopinut, mutta se ei ole pystynyt laittamaan niitä täytäntöön.

– Jussi Halla-ahon kanta ennen ja jälkeen puheenjohtajavaalin oli se, että hallituksen pitää noudattaa omia päätöksiään. Tässä on sellainen mahdollinen väylä, jossa molemmat saavat haluamansa. Hallitus pystyy jatkamaan ikään kuin taipumalla noudattamaan omia päätöksiään ja Jussi Halla-aho haluamansa pystymällä osoittamaan, että kun hänestä tuli puheenjohtaja, niin sen jälkeen hallitus alkoi noudattaa turvapaikkapoliittista ohjelmaansa, Jokisipilä arvioi.

Halla-aholle tarjolla ilmainen voitto

Pääministeri Sipilä on kutsunut hallituspuolueiden puheenjohtajat maanantaina yhteiseen neuvonpitoon. Pöydälle noussee mitä ilmeisemmin maahanmuutto.

Jokisipilän mukaan todennäköisesti Halla-aho muistuttaa Orpoa ja Sipilää siitä, että tämmöistä on maahanmuuton hoitamisesta sovittu, mutta sovittua ei ole vielä noudatettu. Sitten hän vaatii perussuomalaisten puheenjohtajana, että tältä osin hallitusohjelma on pistettävä täytäntöön.

– Ja eihän siinä ole kenelläkään nokan koputtamista, koska kertaalleen se on jo sovittu. Se on ikään kuin ilmainen voitto Halla-aholle. Hän toteaa vain ilmoitusluontoisen asian.

Henkilökysymys ei hallitusta kaada

Oppositio parahti valintaa kommentoidessaan jopa mahdollisuudesta ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin. Tutkijaa moinen ei hetkauta.

Suomessa ei ole ajauduttu hallituskriiseihin tai ennenaikaisiin vaaleihin henkilökysymysten takia useaan vuosikymmeneen. Jokisipilä pitäisi kovin erikoisena, jos sellaiseen jouduttaisiin nyt. Hänen mukaansa Halla-aho on toistanut useasti ymmärtävänsä hallituspolitiikan vaatimat kompromissit, eivätkä hänen ja vastaehdokkaansa Sampo Terhon kannat useimmista asioista juurikaan eronneet toisistaan.

Jos Terho olisi kelvannut hallituskumppaneille nikottelematta, kuten ne kampanjoinnin aikana viestittivät, niin miksei Halla-ahokin kelpaisi, Jokisipilä sanoo.