RKP:n presidenttiehdokkaaksi valittiin europarlamentaarikko Nils Torvalds

Päätös tehtiin tänään RKP:n puoluekokouksessa Helsingissä.

Nils Torvalds valittiin RKP:n presidenttiehdokkaaksi RKP:n puoluekokouksessa Helsingissä 11. kesäkuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Europarlamentaarikko Nils Torvalds valittiin odotetusti RKP:n presidenttiehdokkaaksi puoluekokouksessa Helsingissä. Torvalds oli ainoa ehdolle asettunut.

Torvalds nousi europarlamenttiin varasijalta vuonna 2012 RKP:n puheenjohtajaksi valitun Carl Haglundin tilalle. Vuoden 2014 eurovaaleissa hänet valittiin jatkokaudelle.

71-vuotias Torvalds työskenteli Ylen toimittajana vuoteen 2008 saakka. Hän on toiminut muun muassa kirjeenvaihtajana Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Tunteikkaassa puheessa valintansa jälkeen Torvalds linjasi presidentinvaalikampanjansa olevan osa pyrkimystä palauttaa Suomi vapaamielisemmän kieli- ja kulttuuripolitiikan tielle. Puheessaan Torvalds myös viittasi kansainvälisen politiikan kuohuntaan.

Euroopan turvallisuus murroksessa

Ylen haastattelussa valintansa jälkeen Torvalds painotti Euroopan turvallisuustilanteen muutosta.

– Eurooppa elää uusien haasteiden edessä. Vanhat sodan jälkeiset turvallisuusrakenteet ovat jollain tavalla vapisemassa ja pitkässä juoksussa varmasti hajoamassa. Siitä syystä Eurooppa joutuu miettimään millä tavalla ja millä keinoin rakennamme kestäviä turvallisuusrakenteita, Torvalds sanoi.

Puolueena RKP:n kanta Natoon on myönteinen. Torvalds ei kuitenkaan pidä ensi vuoden presidentinvaaleja Nato-vaaleina. Hänen mukaansa muutos Yhdysvaltojen suhtautumisessa Eurooppaan osoittaa, että Euroopan on mietittävä omia ratkaisujaan.

Suurimmat erot Torvaldsin ja jatkokautta hakevan istuvan presidentin välillä liittyvät Torvaldsin itsensä mukaan heidän tapaansa esittää asiat.

– Ne jotka tuntevat henkilöhistoriani tietävät, että sanon asiat erittäin suorasti. Siinä ne suurimmat erot tulevat.

Presidentti Sauli Niinistöllä on tällä hetkellä kannatusmittausten mukaan selvä ylivoima muihin ehdokkaisiin verrattuna. Tästä huolimatta Torvalds vakuuttelee lähtevänsä kilpaan tosissaan.

– Se on ihan selvä, että tasavallassa istuvalla presidentillä on melkoinen etu.

Taistolaismenneisyyden haamut

Puheessa Torvalds viittasi epäsuorasti myös menneisyyteensä ja toimintaansa Suomen Kommunistisessa Puolueessa, joka on herättänyt keskustelua ruotsinkielisessä mediassa. Torvalds kertoi oppineensa pärjäämään omillaan varhain, kun hänet jätettiin sodanjälkeisen asuntopulan aikana sukulaisten huostaan.     

– Tässä mielessä minä olen 60-luvun radikaaleja. Jos alkaa neljävuotiaana kulkea omia teitään, niin ihan varmasti mennään välillä pieleen. Sitten pitää etsiä ja löytää takaisin, Torvalds sanoi.

Taistolaismenneisyys tullaan presidentinvaalikampanjan aikana nostamaan esiin vielä monta kertaa, Torvalds arvioi.  

– Olen aivan vakuuttunut siitä, että he, jotka eivät missään tapauksessa tule minua äänestämään, nostavat tämän esiin aina kun tilaisuus sallii.

Torvalds on viides presidenttikilpaan ilmoittautunut. Hänen lisäkseen vuoden 2018 presidentinvaaleihin on tällä hetkellä osallistumassa keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Merja Kyllönen sekä valitsijayhdistyksen kautta jatkokaudelle pyrkivä presidentti Sauli Niinistö.

Tänään myös perussuomalaiset päättävät puoluekokouksessa mahdollisesta presidenttiehdokkaastaan.