Kiusallisiin wc-ääniin haetaan helpotusta Ruotsissa

Etelä-Ruotsissa, Tingsrydin pikkukunnassa esitetään musiikkia koulun vessoihin, jotta lapset ja nuoret uskaltautuisivat tekemään tarpeensa koulupäivän aikana.

Monet ruotsalaisnuoret pidättelevät koko koulupäivän ajan, koska he kokevat wc-käynnin epämiellyttävänä ja kiusallisena. Kuva: AOP

Tingsrydin kunnanvaltuutettu, keskustapuolueen Cecilia Cato on tuonut julki monien oppilaiden salaisen pelon, ulostamisen ja virtsaamisen yleisessä vessassa. Monet nuoret pyrkivät välttämään wc-käyntejä koulupäivän aikana, koska he häpeävät ääniä, joita istunnosta vääjäämättä syntyy.

– Olen työskennellyt koulumaailmassa vuosia ja tiedän, että niin pienille kuin varttuneemmillekin oppilaille tämä on ongelma, Cato sanoo Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kunnanvaltuutettu on esittänyt valtuustolle, että jokaiseen Tingsrydin koulun vessaan järjestettäisiin musiikkia. Cato sai idean kuntaan perustetusta uudesta musiikkikoulusta, jonka wc-kopeissa soivat hienotunteiset, melodiset sävelet.

Musiikki säästäisi myös luontoa

SVT on tiedustellut kunnan oppilailta tarvetta musiikillisiin vessoihin, ja useimmat nuoret suhtautuvat ehdotukseen myönteisesti.

Oppilaiden mielestä ulostamisen äänet ovat noloja. Lisäksi ne aiheuttavat jopa luonnonvarojen tuhlausta, kun istunnolla joutuu valuttamaan vettä, vuoraamaan pönttöä paperimytyillä tai rapistelemaan wc-paperia äänten peittämiseksi.

Tingsrydin kunnanvaltuusto aikoo äänestää wc-musiikin käyttöönotosta.

Erikoisesta kunta-aloitteesta ovat ehtineet kertoa jo myös Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)sekä ruotsalaisia uutisia englanniksi kääntävä The Local (siirryt toiseen palveluun).