Italialaismedia: Rokotevastustajat uhoavat hakevansa turvapaikkaa Itävallasta

Italiassa tuli äskettäin voimaan laki, jonka mukaan koululaiset pitää rokottaa 12:ta tautia vastaan.

rokotteet
tyttöä rokotetaan
AOP

Pohjois-Italiassa yli 130 rokotuksia vastustavaa perhettä suunnittelee hakevansa turvapaikkaa naapurimaa Itävallasta, uutisoi italialainen uutistoimisto Ansa (siirryt toiseen palveluun). Syynä on uusi laki, jossa määrätään lasten tietyt rokotukset pakollisiksi.

Rokotteita vastaan kampanjoiva aktivisti Reinhold Holzer sanoo Ansalle, että joukko etelätirolilaisia vanhempia on jo kirjoittanut Italian presidentille Sergio Mattarellalle, Itävallan presidentille Alexander van der Bellenille sekä YK:n ihmisoikeuskomissiolle estääkseen lastensa rokottamisen.

– Emme todellakaan aio myrkyttää lapsiamme. Turvapaikka ei ole vain sotaa pakeneville, vaan myös niille, joiden ihmisoikeuksia loukataan, Ansa siteeraa Holzeria.

Itävaltalainen Der Standard -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että pohjoisessa Etelä-Tirolin maakunnassa rokotekattavuus on Italian alhaisin.

Italian presidentti Mattarella allekirjoitti tällä viikolla lain, jonka mukaan ensi lukuvuodesta alkaen kouluun menevillä eli 6-vuotiailla lapsilla on oltava rokotukset 12:ta tautia vastaan. Vaadittavia rokotuksia ovat muun muassa tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. Rokottamattomien lasten vanhemmille voidaan määrätä sakko.

Tuhkarokkotapaukset jyrkässä nousussa

Italiassa tuhkarokkotapausten määrä on noussut huomattavasti kahdessa vuodessa. Vuonna 2015 tapauksia rekisteröitiin 250, viime vuonna 840 ja tämän vuoden aikana jo 2 395, kertoo uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun) terveysviranomaisten tilastoja siteeraten.

Italian hallitus on syyttänyt rokotevastaisuudesta populistista Viiden tähden liikettä. Liikkeen perustaja Beppe Grillo on sanonut pitävänsä pakollisia rokotuksia lahjana ylikansallisille lääkeyhtiöille ja hän on vaatinut rokotusten määräämistä vapaaehtoisiksi.