Pääministeri Sipilä: Hallituksen tulevaisuus selviää maanantaina

Sipilä on keskustellut arvoista kokoomusjohtaja Petteri Orpon kanssa. Molemmat totesivat eroja tulleen hallituksen sisällä lisää.

Perussuomalaiset
Juha Sipilä Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä.
Juha Sipilä Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa Helsingissä sunnuntaina.Ville Männikkö / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää hallituksen kohtalon kannalta olennaisena yhteisen arvopohjan löytymistä perussuomalaisten ja muiden hallituspuolueiden kesken.

Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa Sipilä kertoi keskustelleensa jo kokoomuksen puoluejohtajan ja valtiovarainministerin Petteri Orpon (kok.) kanssa perussuomalaisten puoluekokouksen aiheuttamasta uudesta poliittisesta tilanteesta.

Sipilä sanoi kummankin todenneen keskustelussa, että perussuomalaisten arvot ovat etääntyneet keskustan arvoista ja päätyneen Orpon kanssa siihen, että eroa on tullut lisää.

– Mitä tämä käytännössä sitten tarkoittaa? Kyetäänkö niistä sopimaan jatkoaskeleet? Ainahan puolueiden välillä on arvoissa eroja ja niistä tehdään sitten hallitusneuvotteluissa kompromisseja, Sipilä sanoi.

Hän korosti, että kaikki perustuu arvoihin ja niistä on sovittava selkeästi, ettei muutaman viikon kuluttua huomata erojen yllättävän ja johtavan hallituskriisiin.

– Esimerkiksi EU-asioissa meillä ei voi olla montaa linjaa vaan on yksi hallituksen linja.

Täyskäännös ei käy laatuun

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) on puhunut täyskäännöksestä. Sipilälle sellainen ei sovi.

– Täyskäännös tarkoittaisi kyllä hallitusohjelman vastaista kurvia ja sellainen ei tule kysymykseen. Mutta juuri nämä ovat niitä asioita, joita täytyy huomenna keskustella, että mitä tällaiset lausunnot käytännössä tarkoittavat.

Kysyttäessä, pysyykö hallitus kasassa, Sipilä sanoi sen selviävän huomenna. Jos nykyiseltä pohjalta ei päästä eteenpäin, Sipilä sanoi, että erilaisia vaihtoehtoja on jo mietitty.

Sipilä ei osallistu Kultaranta-keskusteluihin

Sipilä kertoi tyhjentäneensä kalenterinsa hallitustilanteen takia kolmeksi päiväksi. Se tarkoittaa myös sitä, että hän ei osallistu presidentti Sauli Niinistön isännöimiin Kultaranta-keskusteluihin.

Sipilä tapaa vielä tänään ministeriryhmiä ja puoluejohtoaan käydäkseen tilannetta omalta osaltaan läpi.

– Tässä on selvät askelmerkit oltava myöskin siitä eteenpäin silloinkin, jos syntyy tilanne, että perussuomalaisten kanssa jatkamisen edellytyksiä ei ole maanantain keskustelun jälkeen.

– Tätäkin skenaariota ja prosessikaaviota on piirretty ja piirretään, Sipilä sanoi.

Oppositiojohtajat ovat soitelleet

Sipilän mukaan hallitustunnusteluja ei ole vielä käyty esimerkiksi kristillisten tai RKP:n suuntaan; vielä ei olla siinä vaiheessa.

– Muutama oppositiojohtaja on kyllä soittanut ja epävirallisia keskusteluja tullaan varmaan tänäänkin käymään - ihan vain, että kuinka he näkevät syntyneen tilanteen.