Perussuomalaisten Jussi Halla-aho linjapuheessaan: "Kansallismielinen ajattelu on ainoa kestävä ratkaisu"

Perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan julkinen talous on nollasummapeliä, jossa köyhät ovat vastakkain.

Jussi Halla-aho
Uutisvideot: Jussi Halla-aho linjapuheessaan: "Kansallismielinen ajattelu on ainoa kestävä ratkaisu"
Uutisvideot: Jussi Halla-aho linjapuheessaan: "Kansallismielinen ajattelu on ainoa kestävä ratkaisu"

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on nostanut ensimmäisessä linjapuheessaan vahvasti esiin kansallismielisen ja EU-kriittisen ajattelun.

– On muotia sanoa, että köyhiä ei saa asettaa vastakkain. On muotia myös teeskennellä että niin sanottuihin hyviin asioihin tehdyt sijoitukset eivät olisi keneltäkään pois. Köyhät nimenomaan ovat vastakkain, ja julkinen talous on pitkälti nollasummapeliä, Halla-aho latasi puheessaan.

Tämän vuoksi kansallismielinen ajattelu on Halla-ahon mukaan ainoa kestävä ratkaisu.

– Koska käytettävissä olevat resurssit eivät kasva, vaan pikemminkin kutistuvat, kaikki maailman parantamiseen käytetyt voimavarat ovat pois jostakin muusta. Kansallismielinen ajattelu asettaa oman kansan pienet ihmiset etusijalle – ei siksi, että se olisi hauskaa, vaan siksi että pitkällä tähtäimellä tämä on ainoa kestävä ratkaisu.

Halla-ahon mukaan eilen valittu uusi puheenjohtajisto on saanut puolueen jäsenistöltä vahvan mandaatin ja selkeän viestin siitä, mihin suuntaan jäsenkunnan enemmistö haluaa puoluetta kehitettävän.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajiksi valittiin eilen Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola. Kaikki valitut kuuluvat Halla-ahon tavoin perussuomalaisten EU- ja maahanmuuttajakriittiseen siipeen.

"EU-jäsenyys ei ole Suomen etu"

Halla-aho moitti puheessaan vanhoja puolueita myönteisestä suhtautumisesta EU:n integraatiokehitykseen. Halla-ahon mukaan ne vastustavat kysyttäessä liittovaltiota, mutta kannattavat käytännössä kaikkia yksittäisiä integraatiohankkeita.

Esimerkkeinä integraation haitoista Halla-aho nosti esiin työvoiman vapaan liikkuvuuden ja yhteisvaluutta euron. Työvoiman vapaa liikkuvuus on hänen mukaansa vääristänyt työmarkkinoita ja yhteisvaluutta on heikentänyt jäsenmaiden kontrollia omiin budjetteihinsa.

Halla-aho sanoo, että eroaminen EU:sta ei ole realistinen mahdollisuus. Hän toteaa myös, että suurin osa suomalaisista kannattaa jäsenyyttä. Halla-ahon mukaan jäsenyys EU:ssa ei kuitenkaan pitkällä aikavälillä ole Suomen kaltaisten maiden kansallinen etu.

– Perussuomalaisten tehtävä ainoana EU-kriittisenä puolueena on edistää ja ylläpitää kriittistä ja perusteltua keskustelua. Lisäksi meidän pitää EU:n jäsenenä irtautua mallioppilaan roolista ja etsiä liittolaisia niistä jäsenmaista, jotka suhtautuvat kansallisen suvereniteetin nakertamiseen epäilevämmin, sanoo Halla-aho.

"Painotukset muuttuvat, linja ei"

Halla-aho arvostelee puheita puolueen linjan muuttumisesta johtajavalintojen myötä. Hänen mukaansa valinnoissa on kyse painotusten muuttumisesta, ei linjan muuttumisesta. Halla-aho totesi, että hänen linjansa on kirjattu jo perussuomalaisten vuoden 2015 eduskuntavaaliohjelmaan.

Halla-aho toteaa, että puheenjohtajaehdokkaat olivat yksituumaisia maahanmuutto- ja EU-linjauksissa, joten oli etukäteen selvää, että puolue saa maahanmuutto- ja EU-kriittisen puheenjohtajan. Hänen mukaansa Perussuomalaiset on silti myös yleispuolue.

– Me olemme edelleen yleispuolue, jossa on osaamista moneen lähtöön, ja jossa kukin voi - ohjelmiemme puitteissa - tehdä politiikkaa omalla osaamisalueellaan, Halla-aho totesi.

Perussuomalaisille maistuu hallitusvastuu

Halla-aho pitää hallituksessa jatkamista perussuomalaisille hyvänä vaihtoehtona, vaikka hallituskumppanit keskusta ja kokoomus ovat epäilleet yhteistyön edellytyksiä puolueiden edustamien arvojen etäisyyden vuoksi.

Hallitusohjelman taakse linnoittautunut Halla-aho tölväisi kokoomusta arvokeskustelusta.

– Eilen kokoomuksen suunnalta viestitettiin, ettei riitä, että perussuomalaiset ovat sitoutuneet hallitusohjelmaan. Meidän pitäisi kuulemma sitoutua vielä kokoomuksen arvoihinkin. Ei tämä tietenkään käy. Perussuomalaisilla on omat näkemyksensä, joita jäsenistö edellyttää puoluejohtomme edustavan.

Halla-aho toteaa, että perussuomalaiset eivät ole vaatineet muutoksia vuonna 2015 sovittuun hallitusohjelmaan. Puolueen vaatimus on Halla-ahon mukaan kuitenkin, että myös sille tärkeitä kirjauksia kunnioitetaan ja toteutetaan. Perussuomalaisten kannalta erityisesti hallitusohjelman maahanmuuttoasioita ei ole viety riittävän ponnekkaasti eteenpäin.

Yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa

Perussuomalaisten kansainvälisiä suhteita Halla-aho haluaisi laajentaa maahanmuuttokriittisten ruotsidemokraattien suuntaan. Yhteistyö ulkomaisten puolueiden kanssa lisää Halla-ahon mukaan vaikutusmahdollisuuksia Euroopan parlamentissa ja Pohjoismaiden neuvostossa ryhmäkoon kasvaessa.

Pohjoismaissa perussuomalaiset ovat jo yhteistyössä Tanskan kansanpuolueen kanssa. Yhteistyöhön Turkin presidentin Erdoganin puolueen kanssa kansainvälisen ACRE-puolueen puitteissa Halla-aho suhtautuu varauksellisesti.