Presidentti Niinistö perussuomalaisten uudesta johdosta: "Kyllä heillä aika tehtävä on edessään, jos haluavat todella vakuuttaa meidät"

Kultaranta-keskustelut ovat alkamassa Naantalin Kultarannassa presidentin kesäasunnolla.

politiikka
Sauli Niinistö
Presidentin mukaan hallitustilanne on yhtä avoin kuin eilen illalla.

Presidentti Sauli Niinistö otti Kultaranta-keskustelujen tiedotustilaisuudessa kantaa perussuomalaisten puheenjohtajiston täydelliseen vaihtumiseen.

Perussuomalaisten johtajisto meni lauantaina uusiksi. Puheenjohtajaksi valittiin EU-kriitikkona ja maahanmuuttokriitikkona tunnettu Jussi Halla-aho.

Varapuheenjohtajiksi valittiin myös maahanmuuttokriittisiin eli ns. nuiviin kuuluvat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

– Hallitustilanne on yhtä avoin kuin eilen illalla, kun pääministerin kanssa puhuimme. Nyt on kiinnostavaa tavata Soinia ja Orpoa, Niinistö kommentoi hetki sitten Naantalissa.

Presidentti Niinistö tapaa ulkoministeri Timo Soinin ja valtiovarainministeri Petteri Orpon Kultarannassa tänään.

Ulkoministerin valinnassa presidentilläkin sanansa

Presidentti Niinistön mukaan "hyviin tapoihin on kuulunut, että jossain vaiheessa presidentiltä kysytään ulkoministerin henkilöstä".

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on toivonut, että Timo Soini ei jatkaisi ulkoministerinä.

Kysyttäessä ulkoministeri Timo Soinilta presidentti Niinistön kommentista, vastaus oli naseva.

– Tasavallan presidentti on viisas mies, Soini sanoi Kultarannassa Ylelle.

Uusilla johtajilla tuomioita

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Myös kansanedustaja ja perussuomalaisten uusi varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Siellä on suorastaan tuomioita, ja olisi hyvä parantaa tapansa, ettei tule uutta, Niinistö kommentoi.

– Kyllä heillä aika tehtävä on edessään, jos haluavat todella vakuuttaa meidät siitä, että ne elementit, jotka tuomioon johtivat, ovat poissa. En ole huomannut, että olisi käytetty puheenvuoroja, joissa on luovuttu aiemmin sanotusta, Niinistö totesi.

Voiko hallitus jatkaa?

– Minä en voi olla valitsemassa, minkälainen hallituspohja Suomessa vallitsee. Kyllä se on puolueidemme tehtävä, Niinistö vastasi.

Presidentti nosti tiedotustilaisuudessa esiin Kultaranta-keskustelujen tavoitteen: eurooppalaisen yhteistyön tiivistämisen.

– Kyllä minun korvaani särähtää, jos siitä pitää eroon päästä, Niinistö sanoi viitaten perussuomalaisten uuteen johtoon.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti tänään iltapäivällä Ylen pääministerin haastattelutunnilla, ettei osallistu Kultaranta-keskusteluihin hallituksen tilanteen takia.

Katso suorana kello 18 alkaen: Huippupäättäjät pohtivat Euroopan turvallisuutta Kultarannassa