1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

The Guardian: Trumpin valtiovierailua Britanniaan lykätään

Brittilehden mukaan Yhdysvaltain presidentti ei halua tehdä vierailua, jos tiedossa on laajamittaisia protesteja. Pääministerin kanslia sanoo, että suunnitelmia vierailusta ei ole muutettu.

Donald Trump Kuva: Brendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin valtiovierailua Britanniaan lykätään mielenilmausten pelossa, kertoo brittiläinen The Guardian -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeri Theresa Mayn kanslian edustaja sanoo, että vierailua koskevia suunnitelmia ei ole muutettu.

– Emme aio kommentoida arvailuja yksityisten puhelinkeskustelujen sisällöstä. Kuningatar on esittänyt kutsun presidentti Trumpille eikä noihin suunnitelmiin ole tehty muutoksia, pääministerin toimiston tiedottaja sanoi.

Guardianin mukaan Trump sanoi puhelimessa pääministeri Theresa Maylle, että ei halua tehdä vierailua, jos Britannian kansa ei kannata hänen tuloaan. Lehden mukaan Trump ei halua vierailla Britanniassa, jos odotettavissa on laajamittaisia mielenilmauksia häntä vastaan.

Britannian konservatiivinen pääministeri Theresa May oli ensimmäinen valtionpää, joka vieraili Valkoisessa talossa Trumpin valtaannousun jälkeen. May esitti tuolloin Trumpille kutsun valtiovierailulle Britanniaan.

Mayn esittämä kutsu nostatti kritiikkiä jo tuoreeltaan tammikuun lopulla, jolloin juuri oli esillä Trumpin hallinnon ajama maahantulokielto seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille.

Britannian parlamentin sivuilla olevaan verkkoanomukseen valtiovierailukutsun peruuttamisesta (siirryt toiseen palveluun) on kertynyt vajaat 1,9 miljoonaa allekirjoitusta.

Trumpin twiitit ärsyttivät

Trump herätti äskettäin ärtymystä Britanniassa, kun hän Lontoon äskettäisen terrori-iskun jälkeen arvosteli Twitterissä Lontoon pormestaria Sadiq Khania. Trumpin mielestä pormestari vähätteli terrori-iskua.

– Ainakin 7 kuollutta ja 48 haavoittunutta terrori-iskussa ja Lontoon pormestari sanoo, "ettei ole syytä hätääntyä"! Trump kirjoitti Twitter-tilillään viikkoo sitten.

Pormestarin tiedottaja sanoi Trumpin irroittaneen Khanin lausunnon asiayhteydestään, kun pormestari oli sanonut, ettei lisääntyneestä poliisin läsnäolosta Lontoon kaduilla pidä hätääntyä.

Twitter-viesteissään Trump myös perusteli Lontoon iskulla ajamaansa maahantulokieltoa muslimimaille sekä kytki Lontoon iskun Yhdysvalloissa käytävään keskusteluun aseiden saannin rajoituksista.

– Huomaatteko, ettemme puhu asekontrollista nyt, koska he käyttivät veitsiä ja kuorma-autoa, Trump kirjoitti.

Tämä herätti Britanniassa syytöksiä, että Trump käyttää Lontoon tapahtumia hyväkseen oman poliittisen agendansa ajamiseen.

Vanhaa kaunaa

Lontoon pormestari on sanonut, että Trumpin valtiovierailu pitäisi nykyoloissa perua.

Trump ja Khan ovat aiemminkin sanailleet. Viime vuoden toukokuussa juuri pormestariksi valittu Khan arvosteli presidenttiehdokas Trumpin esittämää muslimien maahantulokieltoa.

Trump vastasi kutsumalla Khania töykeäksi ja tietämättömäksi.

Työväenpuolueen riveistä tuleva Khan on ensimmäinen muslimi, joka on noussut pormestariksi Länsi-Euroopan pääkaupungissa.