Äänestysinto jäämässä ennätysalhaiseksi Ranskassa

Liikkeellä on selvästi vähemmän ihmisiä kuin presidentinvaalien aikana, kertoo Ylen toimittaja Pariisista.

Ranskan politiikka
Presidentti Emmanuel Macron ja hänen vaimonsa Brigitte Trogneux antoivat äänensä Le Touquessa Pohjois-Ranskassa.
Presidentti Emmanuel Macron ja hänen vaimonsa Brigitte Trogneux antoivat äänensä Le Touquessa Pohjois-Ranskassa sunnuntaina. Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskan parlamenttivaaleissa oli kello 17:ään mennessä antanut äänensä 40,75 prosenttia äänioikeutetuista, kertoi Ranskan sisäministeriö. Äänestysinto on näin selvästi matalampi kuin vuoden 2012 vaaleissa, jolloin vastaava luku oli 48,3.

Eri tulosennusteiden mukaan äänestysprosentti saattaa jäädä 50 prosentin tienoiille. Tämä olisi historiallisen alhainen luku.

– Liikkeellä on huomattavasti vähemmän ihmisiä kuin presidentinvaalien aikana. Voi olla, että moni käy äänestämässä vasta hellepäivän päätteeksi, mutta nyt näyttää siltä, että parlamenttivaalit eivät ole syystä tai toisesta kiinnostaneet, kertoo Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä Pariisista.

Alhainen äänestysinto tarkoittaisi myös sitä, että monesta vaalipiiristä jatkoon voi päästä vain kaksi ehdokasta, ei kolmea (siirryt toiseen palveluun), kertoo sanomalehti Le Figaro. Kustakin vaalipiiristä valitaan yksi ehdokas. Hän voi tulla valtuksi ensimmäisellä kierroksella, jos saa yli 50 prosenttia annetuista äänistä.

Toiselle kierrokselle pääsevät kaikki ehdokkaat, jotka ovat saaneet yli 12,5 prosenttia kaikkien äänioikeutettujen äänistä.

Marine Le Pen ojentaa äänestyslippua.
Kansallisen rintaman johtaja ja ehdokas Marine Le Pen äänesti aamupäivällä Henin-Beaumont'ssa.Thibault Vandermersch / EPA

Presidentti Emmanuel Macron kävi antamassa äänensä Pohjois-Ranskassa aamupäivällä. Hänen Tasavalta liikkeessä -puolueelleen on ennustettu isoa äänisaalista ja jopa ehdotonta enemmistöä.

Ennusteiden mukaan se saisi 397-427 edustajaa 577-jäseniseen parlamenttiin.

– Tällainen tulos olisi historiallinen ja merkitsisi vanhojen valtapuolueiden romahdusta. Vanha oikeisto on jäämässä kauas Macronin luvuista ja sosialistipuolue on kutistumassa jopa pienpuolueeksi, Heikkilä sanoo.

Ensimmäisiä tuloksia iltayhdeksän jälkeen

Marine Le Penin Kansallisen rintaman ennustetaan saavan noin kymmenen edustajapaikkaa. Se olisi pettymys Le Penille, mutta silti merkittävä lisäys nykyiseen kahteen verrattuna.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat isoissa kaupungeissa iltayhdeksältä Suomen aikaa. Silloin saadaan ensimmäiset tulosennusteet. Lopullinen tulos kuitenkin selviää vasta viikon kuluttua, sillä vaaleisa järjestetään myös toinen kierros.

*Lue myös: *Kuinka vankan tuen presidentti Macron saa uudistustensa toteuttamiseen? – Tästä on kyse Ranskan parlamenttivaaleissa

_Päivitetty klo 18.03. Päivitetty tieto äänestysinnosta Ranskassa klo 17. _

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus