Hallituksen johtokolmikolla kohtalonkokous aamupäivällä – miten käy hallitusyhteistyön?

Kolmikko keskustelee perussuomalaisten puheenjohtajan vaihdon vaikutuksista hallituksen toiminnalle. Pääministerin mukaan hallituksen tulevaisuus ratkeaa tänään.

pääministerit
Juha Sipilä, Jussi Halla-aho ja Petteri Orpo
Juha Sipilä, Jussi Halla-aho ja Petteri OrpoLehtikuva ja AOP

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut kokoomuksen Petteri Orpon ja perussuomalaisten vastavalitun puheenjohtajan Jussi Halla-ahon Kesärantaan kello kymmenen keskustelemaan hallitustyön jatkosta ja mahdollisuuksista.

Sipilän mukaan keskustelu on normaali käytäntö tilanteessa, jossa jonkun hallituspuolueen puheenjohtaja vaihtuu. Vastaava keskustelu käytiin, kun kokoomus vaihtoi puheenjohtajakseen Petteri Orpon.

Pääministeri muistutti sunnuntaina Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa, että tapaamisessa olennaista on löytää yhteinen arvopohja perussuomalaisten ja muiden hallituspuolueiden kesken.

Vaikka hallitusyhteistyö kolmikon kesken jatkuisi, niin ministeriposteihin on tulossa muutoksia. Perussuomalaiset olisi vaihtamassa ennakkotietojen mukaan ainakin entisen puheenjohtajan Timo Soinin pois ulkoministerin paikalta.

Tilannetta kiristää se, että useat kokoomuspolitiikot ovat jo todenneet, ettei puolue voi jatkaa hallitusyhteistyötä Jussi Halla-ahon johtaman puolueen kanssa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kirjoitti jo lauantaina puolueensa miettivän, onko yhteistyön jatkaminen mahdollista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi sunnuntaina Naantalissa järjestetyssä tilaisuudessa, että tuomioita saaneella perussuomalaisten johdolla on "aika tehtävä edessään, jos he haluavat vakuuttaa meidät siitä, että ne elementit, jotka tuomioon johtivat, ovat poissa".

Yle seuraa hallituksen johtokolmikon tapaamista tiiviistä radiossa, televisiossa ja netissä. Tapaamisen jälkeen pidettävä infotilaisuus näytetään suorana Ylen verkkosivuilla.