Hyppää sisältöön

Halla-aho korostaa kansallismielisyyttä eikä irtisanoudu vanhoista blogiteksteistään – "Afrikan sarven ihmissaasta" ei ollut hänestä loukkaavaa kieltä

Suomalaisuuden määritelmä perussuomalaisissa kapenee. Halla-ahon mukaan Suomi ei ole kaksikielinen maa.

Perussuomalsiten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho perussuomalaisten puoluekokouksessa Jyväskylässä.

Perussuomalaisten uudella puheenjohtajalla on yksi johtoajatus: Jussi Halla-aho haluaa nostaa kansallismielisyyden esiin. Se tarkoittaa maahanmuuton, monikulttuurisuuden ja Euroopan unionin vastustamista.

Halla-aho on luonut poliittisen uransa samoilla teemoilla – arvostelemalla EU:n arvoja ja ennen kaikkea – vastustamalla maahanmuuttoa. 

Jussi Halla-ahon kannatusnousussa ja ns. nuivan maahanmuuttoaatteen leviämisessä keskeinen rooli on hänen vuodesta 2003 asti pitämällään Scripta-blogilla. Halla-aho on saanut blogikirjoittelusta Korkeimman oikeuden sakkotuomion uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Blogilla on ollut laaja lukijakunta. Sen poliittisesta painoarvosta kertoo se, että puolueen vastavalittu ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari kertoo Suomen kuvalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan, että nimenomaan Jussi Halla-ahon Scripta-blogi teki hänestä maahanmuuttokriitikon ja sai liittymään perussuomalaisiin.

"Tunnen houkutusta ajatella, että naiset saavat, mitä pyytävät"

Kun Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi, vanhat Scriptan kannanotot alkoivat kiertää sosiaalisessa mediassa.

Halla-aho kirjoitti Scriptassa 20.12.2006 maahanmuuttajien tekemistä raiskauksista ja maahanmuuttoon hänen mielestään liian myönteisesti suhtautuvista poliitikoista näin:

Kollektiivisessa närkästyksessäni huomaan välillä, että minun on vaikea tuntea aitoa sympatiaa näiden rikosten uhreja kohtaan. Tunnen houkutusta ajatella, että naiset saavat sitä, mitä pyytävät. Yritän kuitenkin olla ajattelematta näin. Koska kaikki naiset eivät ole sellaisia kuin Virtanen, Biaudet ja Filatov.

Hän sanoi toivovansa, että maahanmuuttajien raiskausten kohteeksi valikoituisi poliittisia vastustajia.

Vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä. Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuuri osuu omaan nilkkaan.

Kadulla näkemäänsä raiskaukseen hän ei todennäköisesti puuttuisi, ja perusteli asiaa 13.9.2007 sillä, että kadulla raiskaavat ovat "pääsääntöisesti" kolmansista maista.

...en vähäisimmässäkään määrin halua riskeerata tilannetta, jossa joutuisin maksamaan jollekin Afrikan sarven ihmissaastalle vahingonkorvauksia "kivusta ja särystä".

Somaleista eilen perussuomalaisten puheenjohtajaksi noussut Halla-aho kirjoitti 10.1.2007 näin:

On vaikea nimetä röyhkeämpää, kiittämättömämpää, vaateliaampaa, aggressiivisempaa ja kaikkinaisesta itsekriittisyydestä vapaampaa vähemmistöä kuin somalit. Kaikista muista, haasteellisistakin, ryhmistä nousee niitä, jotka kehottavat omiaan lopettamaan rasismiruikutuksen ja katsomaan peiliin. Vaan ei somaleista.

Jussi Halla-aho ei irtisanoudu blogikirjoituksistaan

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei haluaisi kommentoida tekstejään kymmenen vuoden takaa.

Hän sanoo kuitenkin, ettei irtisanoudu silloin kirjoittamista ajatuksistaan. Hän sanoo tyylilajin muuttuneen, koska poliittinen profiili on noussut.

– Minä en irtisanoudu siitä, mitä olen sanonut. Olen kirjoittanut erilaisissa elämäntilanteissa erilaisia asioita, en osannut ennustaa omaa poliittista tulevaisuuttani. Kun olosuhteet muuttuvat, ilmaisunkin pitää muuttua, Halla-aho sanoo.

Hän kuitenkin perustelee muotoilua "afrikkalainen ihmissaasta". Halla-aho sanoo viitanneensa ilmaisulla uutisiin, jossa kerrottiin afrikkalaistaustaisesta raiskaajasta.

– En siinä kontekstissa katso, että kyseessä olisi erityisen loukkaava termi.

Kirjoitusta vihervasemmistolaisten naisten raiskausten kohteeksi valikoitumisesta hän ei kommentoi lainkaan.

Sen sijaan vanhaa kirjoitusta, jossa Halla-aho pohdiskelee homoseksuaalin päähän ampumista, hän on itse aikaisemmin arvioinut 17.10.2003 "ei kovin ansiokkaana möläytyksenä".

”Tehtaanpuiston homon kanssa mietin hetken, että jospa hakisin yläkerrasta pyssyn ja ampuisin päähän. Olisiko siitä seuraava hekuma niin suuri, että se ylittäisi vankilareissusta seuraavan harmituksen? Väkivalta on nykyään aliarvostettu ongelmanratkaisukeino.”

Hakkaraisellakin tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Perussuomalaisten johtonelikosta myös toinen varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli Facebook-kirjoittelusta.

Presidentti Sauli Niinistö epäili tänään, että perussuomalaisten tuomituilla puoluejohtajilla on pitkä tie siihen, että suomalaisten kuva heistä puhdistuu.

Halla-aho ei kommentoi, ovatko Hakkaraisen tai hänen omat tuomionsa ongelma.

Sen sijaan hän kyseenalaistaa oman tuomionsa perustelut. Korkein oikeus päätyi eri kannalle kuin alemmat oikeusasteet.

– Lakiteksti on huono, koska siinä rikoksen tunnusmerkistö on määritelty hyvin tulkinnanvaraisesti, Halla-aho arvioi.

Hakkarainen on tuomittu aiemmin myös törkeästä varkaudesta, lehtitiedot (Ilta-Sanomat 26.5.2011 (siirryt toiseen palveluun)) vanhasta tuomiosta kertovat Hakkaraisen seurueineen varastaneen ehtoollisviinejä ja -hopeoita vuonna 1986.

Ruotsidemokraatit on läheinen puolue

Halla-ahon ja varapuheenjohtajien johdolla perussuomalaiset siirtyy edellisen puheenjohtajansa Timo Soinin ajasta nationalistiseen ja populistiseen suuntaan. Ilmiö on tuttu muualta Euroopasta.

Varapuheenjohtaja Teuvo Hakkarainen näkee, että lähellä samoja arvoja ovat ruotsidemokraatit. Tämän Halla-aho allekirjoittaa.

– Minun mielestäni me olemme ohjelmallisesti hyvin lähellä ruotsidemokraatteja.

Hakkarainen puolestaan uskoo, että puolue siirtyy nyt vielä lähemmäs ruotsidemokraatteja, vaikka virallisesti linja ei muutukaan.

– Varmasti lähempänä ollaan nyt.

– Selkeä tämä meidän linja nyt tulee olemaan. Eikö tuo äänestystulos sen kerro: puoluejohdon pitää kuunnella kenttää, ja nyt sitä kuunnellaan, Hakkarainen arvioi.

Euroryhmä vaihtoon

Halla-aho näkisi mielellään perussuomalaiset Euroopan parlamentissa samassa ryhmässä kuin ruotsidemokraatit.

Europarlamentissa edellinen puheenjohtaja Soini siirsi perussuomalaiset EFDD-ryhmästä (Vapauden ja suoran demokratian Eurooppa) ECR-ryhmään (Euroopan konservatiivit ja reformistit), jossa istuvat muun muassa brittikonservatiivit.

Halla-aho siis siirtäisi meppinsä takaisin EFDD:hen. Siellä istuvat myös brittien UKIP ja Saksan Alternative für Deutschland. Ryhmän europarlamentaarikoista monet tunnetaan äänekkäistä EU-kriittisistä ja maahanmuuttovastaisista kannanotoistaan.

Halla-aho purkaisi Suomesta kaksikielisyyden

Kansallismielisyys yhdistyy perussuomalaisilla myös suomen kieleen. Puolue on pitkään vastustanut ruotsin opintojen pakollisuutta.

Nyt linja tiukkenee. Suomen kieli on perussuomalaisten mielestä suomi.

Uusi puheenjohtaja ei halua, että Suomi olisi kaksikielinen maa. Hänen mielestään ruotsin kielen asema virallisena kielenä ei ole perusteltu.

– Se ylläpitää virheellistä mielikuvaa Suomesta kaksikielisenä maana. Ruotsi on pienen kielivähemmistön puhuma kieli, sille kuuluu tietysti ne oikeudet, mitkä nykyaikaisessa sivistysvaltiossa kuuluvat vähemmistökielten puhujille.

PS vaatii maahanmuuton "vetotekijöiden" poistamista

Hallituksessa perussuomalaiset oli Soinin johdolla laatimassa maahanmuuttopolitiikkaan kiristyksiä, kun turvapaikanhakijoita alkoi virrata Eurooppaan vuonna 2015. Ohjelma (siirryt toiseen palveluun) on 80-kohtainen.

Tämän listan toteuttaminen on Halla-aholle kynnyskysymys.

– Pitäisin kummallisena, jos ne kieltäytyisivät noudattamasta itse sopimiaan ohjelmia, Halla-aho kommentoi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan osa ohjelmasta on toteutettu, osa vaiheessa ja osa odottaa toteutusta. Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina Sipilä totesi, että eri puolueet saattavat tulkita listaa eri tavoin.

Miten ohjelmaa sitten perussuomalaisten mielestä pitäisi noudattaa?

Halla-aho luettelee esimerkkejä: Suomen hallitus ei ole ohjelmassaan sitoutunut sitoviin pakolaiskiintiöihin, mutta on silti ottanut turvapaikanhakijoita EU-siirtoina. Perheenyhdistämistä ei ole tiukennettu niin paljon kuin hänen tulkintansa mukaan EU-direktiivit antaisivat myöten.

Tämä on luonut Suomeen epäterveitä vetovoimatekijöitä, väittää Halla-aho.

Sakot Välimeren pelastusoperaatioista

Ihmisarvo on Halla-ahon mielestä kaikilla sama. Mutta: Ihmisten tasa-arvoisuus ei hänen mukaansa tarkoita sitä, että kaikilla ihmisillä olisi oikeus tulla elätettäväksi Suomeen.

Halla-aho haluaisi sisärajatarkastukset käyttöön. Euroopassa, Välimerellä, hän haluaisi edelleen, että Välimeren pelastusoperaatiossa toimivia organisaatioita sakotettaisiin.

Eikö ihmishenkien pelastaminen ole itseisarvo?

– Täytyy muistaa, että nämä pelastusalukset menevät Libyan rantakaislikkoon houkuttelemaan ihmisiä Välimerelle. Kun pelastukset näkyvät Libyan rannikolle, se houkuttelee ihmisiä lähtemään entistä kurjemmissa paateissa merelle ja entistä enemmän ihmisiä hukkuu, hän selostaa kantansa taustoja.

Edellinen puheenjohtaja Soini korosti jäähyväispuheessaan inhimillisyyden merkitystä. Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) hän kuvasi "uusien kavereiden" puheiden olevan antikristillisiä. Soini ei tarkentanut, mihin hän viittasi.

.
.