Lähes konkurssikypsä Puerto Rico haluaa Yhdysvaltojen osavaltioksi

Puerto Ricon saarivaltion kansanäänestystä liittosuhteesta Yhdysvaltoihin varjosti alhainen äänestysinto. Vain runsas viidennes (23 prosenttia) 2,2 miljoonasta äänioikeutetusta kävi äänestämässä.

Ulkomaat
Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello seisoo vaimonsa Beatrizin kanssa lehdistön haastattelussa.
Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello kävi vaimonsa Beatrizin kanssa äänestämässä ja joutui samalla lehdistön haastateltavaksi.Thais Liorca/EPA

Puerto Ricossa yli 97 prosenttia äänesti sen puolesta, että Puerto Rico pyrkisi Yhdysvaltojen osavaltioksi. Pieni vähemmistö äänesti itsenäistymisen puolesta tai kannatti nykytilan säilyttämistä.

Lähes neljän miljoonan asukkaan Puerto Rico on tällä hetkellä Yhdysvaltoihin kuuluva itsehallintoalue.

Jos äänestystulos toteutuu käytännössä äänestäjien tahdon mukaan, Puerto Ricosta tulisi Yhdysvaltain 51. osavaltio.

Kansanäänestyksen alhainen äänestysprosentti sai vastustajat kyseenalaistamaan vaalituloksen päätösvaltaisuuden. Oppositio kannattaa nykytilan säilyttämistä.

Lopullinen päätös Puerto Ricon asemasta on Yhdysvaltain kongressilla.

Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello patisti hallintoaan tekemään kaikkensa osavaltio-statuksen puolesta.

– Jokaisessa demokratiassa äänestysprosessiin osallistuvan enemmistön tahto on aina hallitseva, painotti Puerto Ricon kuvernööri Ricardo Rossello.

Viimeisen vuosikymmenen aikana puolisen miljoonaa puertoricolaista on muuttanut köyhyttä pakoon Yhdysvaltoihin.

– Washingtonin olisi hyvin ristiriitaista vaatia demokratiaa muualla maailmassa eikä vastata oikeutettuun itsemääräämisoikeuteen, jota käytettiin tänään Puerto Ricossa, Rossello jatkoi.

Puerto Rico on syvässä talouskriisissä. Maalla on velkaa yli 70 miljardia dollaria, köyhyysaste on 45 prosenttia, koululaitos toimii heikosti, osa kouluista on jouduttu jopa sulkemaan ja maa on lähes maksukyvytön huolehtimaan eläkkeistä ja terveydenhuollosta.

Lähde : Reuters, AP