Hetan lentokenttä ratkaisee Käsivarren alueen kehityksen

Kunnanjohtaja kehottaa ottamaan mallia lentoliikenteen järjestämisessä Ruotsista ja Norjasta.

Enontekiöllä Hetan lentokenttä on portti Käsivarren Lappiin. Lentoaseman kautta alueelle virtaa matkailijoita maailman eri laidoilta. Kentän kehittäminen on kuitenkin on epävarmaa. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Säännöllinen lentoliikenne Hettaan on tärkeä Käsivarren matkailulle, mutta se on myös selviytymiskysymys Enontekiön kunnalle.

– Jos Enontekiöllä ei olisi Hetan lentokenttää, niin tällä kunnalle ja yrittäjille kävisi todella huonosti. Monet yrittäjät joutuisivat lopettamaan toimintansa ja sehän ei ole yhteiskunnallisesti kehittävä ratkaisu, sanoo Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapekonen.

– Ei vain Lapissa, vaan koko Suomessa meidän pitää pystyä kehittämään näitä lentokenttiä ja lentoliikennettä oikeampaan suuntaan. Nyt suunta on väärä.

Mallia Ruotsista ja Norjasta

Enontekiöllä vaaditaan entistä tiukemmin Hetan lentoaseman kehittämistä ja liikenteen vakinaistamista. Rantapelkonen kehottaa ottamaan mallia lentoliikenteen järjestämisessä Ruotsista ja Norjasta.

– Siellä pienkenttiä kehitetään ja niitä on tiheässä. Suomessa suunta on päinvastainen ja siitä me ei tykätä. Se ei ole tämän maan etu. Suomeen pitäisi saada lisää lentokenttiä, että ihmisille olisi mahdollisuus tulla näille kiinnostaville alueille.

Valtio ei näe koko kuvaa

Rantapelkosen mukaan valtio ei näe asian koko kuvaa, kun se miettii lentokenttiensä kannattavuutta. Hän ottaa hypoteettisen esimerkin.

– Jos vaikka jonkin lentokentän lakkauttamista perustellaan sillä, että se tuottaa 300 000 euroa tappiota, niin samalla unohdetaan, että se tuottaa miljoonia euroja plussaa aluetaloudelle, alueen yrityksille ja ihmisille.