1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. väkivalta

Lähisuhdeväkivalta: "Ikäihmisten ruhjeet herättävät epäilykset"

Häpeä vaimentaa. Tieto ikäihmisiin kohdistuvasta väkivallasta jää useimmiten kodin seinien sisäpuolelle.

väkivalta
Vanhus kävelee rollaattorin kanssa.
Tampereella tilastoitiin viime vuonna 197 vanhusilmoitusta. Näistä noin puolet oli tapauksia, joissa ikäihmisiin kohdistui väkivaltaa tai kaltoin kohtelua.Niko Mannonen / Yle

Tutkimusten mukaan vain 10 prosenttia lähisuhdeväkivallasta tulee poliisin tai muiden viranomaisten tietoon. Kaltoinkohtelusta vaietaan koska siitä ei yksinkertaisesti kehdata puhua.

– Se että väkivalta tai kaltoinkohtelu tulee läheiseltä ihmiseltä, on hyvin häpeällinen asia tunnustaa, sosiaalityöntekijä Irina Remes Tampereen kaupungin lähisuhdeväkivaltayksiköstä sanoo.

Edes ammattilaiset eivät Remeksen välttämättä uskalla kysyä tai eivät tunnista lähisuhdeväkivaltaa. Myöskään omat lapset eivät aina havaitse mitä tapahtuu tai eivät rohkene siihen puuttua.

– Pitää ottaa huoli puheeksi. Myös naapuri voi kysyä että tarvitsisitko apua ja aina voi soittaa sosiaalipäivystykseen, Noora Kannisto toteaa.

Kaltoinkohtelua ja väkivaltaa

Tampereella tilastoitiin viime vuonna 197 vanhusilmoitusta. Näistä noin puolet oli tapauksia, joissa ikäihmisiin kohdistui väkivaltaa tai kaltoinkohtelua.

Ilmoituksissa kerrotaan henkisestä, seksuaalisesta, taloudellisesta tai fyysisestä väkivallasta. Aiheuttajina ovat useimmiten oma puoliso, lapset tai lapsenlapset.

– Puoliso voi olla omaishoitaja, joka voi ravistella tai työntää tavalla joka aiheuttaa murtumia, kertoo Irina Remes.

Se että väkivalta tai kaltoin kohtelu tulee läheiseltä ihmiseltä, on hyvin häpeällinen asia tunnustaa.

Irina Remes

Remeksen mukaan kaltoinkohtelu voi ilmetä hoidon laiminlyöntinä tai hoidettavan eristämisenä kotioloihin. Toisaalta myös hoidettava voi käyttäytyä aggressiivisesti muistisairauden takia.

Epäilyttäviä vammoja

Sairaanhoitaja Noora Kannisto toimii Irina Remeksen työparina Tampereen lähisuhdeväkivaltayksikössä. Vaikka Kannisto aloitti työnsä vasta keväällä, hän on jo ennättänyt perehtyä moniin tapauksiin.

Jalkautuessaan perheisiin hän työskentelee kodinhoitajien kanssa, joilta ilmoituksia mahdollisesta lähisuhdeväkivallasta usein tulee. Noora Kanniston mukaan tilanteet ovat yleensä sellaisia, joissa väkivalta on kestänyt jo pitkään.

– On saattanut tulla näkyviä ruhjevammoja, on saattanut olla useita Acutan käyntejä jotka ovat herättäneet terveydenhuollon huolen siitä, että kaikki ei ole ihan tavallisesti.

Kanniston mukaan epäilykset heräävät kun lääkäri huomaa että kertomus siitä miten vammat ovat syntyneet, ei vastaa vamman laatua.

Tällöin herää kysymys, onko kyseinen ihminen turvassa ja miten tilannetta voitaisiin purkaa.

Kaksi naista työpöytiensä ääressä Tampereella Sorinkadun sosiaalipäivystyksessä.
Noora Kannisto ja Irina Remes työskentelevät Tampereen sosiaalipäivystyksessä Sorinkadulla.Matti Vikman Yle
Lue seuraavaksi